Fodrász, unoka, templom, orvos - melyik kockázatosabb a koronavírus szempontjából?

Terjesztik-e a gyerekek a betegséget, lehet-e járvány idején fodrászhoz menni és mi lesz az orvosi kontrollokkal? Amerikai szakértők szedték össze, hogyan érdemes felmérni a kockázatokat a pandémia alatt.
Csernátony Csaba, 2020. november 8. vasárnap, 08:02
Fotó: Getty Images

Bár egyre több országban lépnek életbe kijárási korlátozások, Magyarországon egyelőre részleges korlátozással és rendkívüli jogrenddel kell számolni. Számos tevékenység napközben nem tiltott, az óvatosság azonban indokolt mindenhol. A Consumer Reports, az egyik leghitelesebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, annak járt utána szakértők segítségével, hogy mekkora kockázattal kell számolnunk különböző mindennapi tevékenységek esetén.

A vírus által jobban veszélyeztetett csoportoknak mindig alaposan át kell gondolniuk, mikor és hova mennek. A Consumer Reports által megkérdezett szakértők szerint zárt térben találkozni ismerősökkel sokkal veszélyesebb, mintha ezt a szabadban tesszük. A magyar szakértők is számtalanszor elmondták a járvány megjelenése óta, hogy a zárt tereket kerülni kell, amennyire csak lehetséges.

Christine Kistler, a University of North Carolina School of Medicine docense szerint a téli hónapokban az is problémát jelent, hogy csökken a páratartalom, így a légzőcseppekben kevesebb lesz a nedvesség, azok pedig könnyebbé válnak és tovább maradnak a levegőben. Ezért jobban jár mindenki, ha a szabad levegőn sétál egyet az ismerősökkel. Ha mégis beltéri találkozóra kerül sor, akkor a szakértők szerint érdemes kinyitni az ablakot, tartani a távolságot a többiektől, védőeszközöket viselni, és lehetőleg csak 15 percig maradni.

Mi a helyzet az unokákkal?

Egy júliusi kutatás szerint az 5 évesnél fiatalabb gyermekek annyi koronavírust hordozhatnak a torkuk felső részén, mint az idősebb gyerekek és felnőttek, ami azt jelenti ugyanolyan könnyen terjeszthetik a betegséget, még akkor is, ha nincsenek tüneteik. Ugyanakkor az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a családdal, barátokkal való kapcsolat pozitív hatást gyakorol az egészségünkre, amiről nem szabad lemondani.

Michael Hochman, a Gehr Family Center for Health Systems Science and Innovation at Keck Medicine of USC igazgatója szerint a depresszió aránya megháromszorozódott a járvány kezdete óta, és az elszigeteltség nagyon rossz hatással van az idősebbek mentális egészségére. Ő javasolja az unokákkal való találkozást, igaz, csak a szabadban, maszkban és távolságot tartva.

Fodrász - mekkora a veszélye?

George Abraham, az the American Board of Internal Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó testületének elnöke szerint az ellátatlan, komoly egészségügyi probléma nagyobb veszélyt hordoz, mint a koronavírus-fertőzés, így az orvosi vizsgálatok fontosak, azokat nem érdemes elhalasztani, miközben persze az óvintézkedéseket muszáj betartani.

Azonban a fodrászhoz szóló időpont például már sokkal inkább a szürke zónába tartozik, a szakértő szerint ebben az esetben az adott környéken - például városban - a koronavírus előfordulási gyakorisága a meghatározó. Ha a napi új esetek száma alacsony és a pozitivitási arány két százalék alatt van, akkor irány a fodrász.

Mit tett a szolgáltató?

A fodrásznál nincs lehetőség a távolság tartására, így veszélyesebb mint azok a tevékenységek, amelyek esetén ez megoldható. Ennek ellenére George Abraham szerint, ha az adott környéken alacsonyak az esetszámok, akkor relatíve biztonságosnak mondható a fodrász felkeresése. Ugyanakkor időpontfoglalás előtt érdemes megkérdezni, hogy milyen elővigyázatossági lépéseket tett a szolgálató.

Ilyen lehet, hogy az ülőhelyek egymástól kellő távolságban vannak, ha csak időpontra lehet érkezni és kint kell megvárni, amíg az előző vendég végez. Mind a dolgozóknak, mind pedig a vendégeknek maszkot kell hordani és érdemes nagyjából 30 percet tartózkodni a szalonban, amennyiben ez lehetséges.

És a templom?

Szintén zárt helyek a templomok, ahol ráadásul egyszerre sokan tartózkodnak: egy májusi kutatás egy arkansasi egyház 92 résztvevőjét követte egy héten keresztül, az eredmények szerint a csoport csaknem 40 százalékánál alakult ki koronavírus-fertőzés, ráadásul az esetek fele 65 évesnél idősebb embereket érintett.

A szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy közel ülnek egymáshoz a hívek, és az énekléssel például még jobban terjed a vírus. Szerintük az idősebbek számára a virtuális istentiszteletek a legbiztonságosabbak vagy a szabadban megtartottak, ahol mindenkin van maszk és megfelelő távolságra áll vagy ül egymástól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2020.11.09 08:06

Egyik se rizikós. Nem barlangban élünk, 2020 van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.08 17:07

@europeer: A fenti Fityeszes lököttnek halványlila purcintása sincs az egész itthoni agyonpolitizált helyzetről. Még csak szellentett egyet, de nem tudja lesz-e egyáltalán használható vakcina, s ha igen akkor honnan, s ha megvan már a honnan, akkor kinek és hol mennyibe fog kerülni. Ez összetéveszti az egyházi atyát a fegyházi gatyával, a filozófiát a viziló fiával, a kecsegve ringó fecskét a recsegve fing-óh kecskével, etc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.08 11:08

A templom nem lehet rossz, mivel Isten nem akarhat rosszat ugye?
Vagy mégis mindig kib@szik a zemberekkel, meg a beteg Pápákkal?
Hogy is van ez? Válámi nem stimmel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

betti2, 2020.11.08 10:22

@syriaalaeppo@gmail.com: Maguk a tények eddig is ismertek voltak de nem tudatosulnak az emberekben. Akik tehetnék, gyakorta nem vigyáznak magukra mert tévesen azt gondolják, magánügy. Másoknak viszont volna jogkörük és lehetőségük szűkebb környezetükben tenni valamit a fertőzésveszély csökkentéséért de nem érzik a felelősséget mások egészségéért. Nyilvánosan is meg szeretném köszönni az írásodat és még annyit tennék hozzá, hogy sajnos a profitszférás munkahelyeken is megfertőződhetünk mert a munkakörülmények és vezetőink döntései nem mindig teszik lehetővé, hogy vigyázzunk magunkra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.11.08 08:46

Ebből még Netflix sorozat is lehet Gézengúz invázió címmel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html