A kormány a szeptember közepi intézkedésén enyhített, amely még kötelezővé tette a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános térben.

Janez Jansa szlovén kormányfő pénteken Brüsszelben szlovén újságíróknak úgy nyilatkozott: a kormány célja olyan intézkedéseket hozni, amelyek maximálisan hatékonyak, elkerülve a gazdasági és társadalmi élet teljes leállását. A járványhelyzet minden európai országban változó, ezért egyeseknek kevesebb, másoknak több a mozgástere - mondta.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 227-tel 6330-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még rekordszámú, 238 új esetről számoltak be.

Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 155-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 94-en vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt 241-el nőtt és elérte a 17 401-et az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön 333 új esetről számoltak be. Két haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 293-ra nőtt. Kórházban ápolnak 289 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.