Az elmúlt hetek - magyar szempontból mindenképp - legbiztatóbb hipotézisei közé tartozott, hogy az új típusú koronavírus ellen a magyar oltási rendben kötelezően beadandó BCG-oltás bizonyos fokú védelmet nyújthat. Három amerikai egyetem - a dél-floridai, a louisville-i és a dél-illinois-i - kutatói megvizsgálták a kérdést és a témában mostanában megjelent hét kutatás adatait vetették össze, amelyek alapján arra jutottak, hogy ha csak a Covid-19 betegségnek tulajdonított, hivatalosan is megerősített megbetegedések és halálesetek adatait vizsgálják, az alapján még igaznak is tűnhet a feltételezés.

Viszont, amikor ehhez hozzávették az elvégzett tesztek számát is, eltűnt az összefüggés, úgy ugyanis már nem volt statisztikai bizonyíték arra, hogy a BCG-oltásnak bármilyen hatása lenne a járványra - írja a tanulmány alapján a 444.hu. Vagyis az egymillió lakosra vetített fertőzések és halálozások száma nem attól függ, hogy hol oltják a lakosságot BCG-vakcinával, hanem

csak attól, hogy egy országban egymillió lakosra vetítve hány tesztet végeznek.

Amiből az is következik, hogy a BCG-vel kötelezően oltó országokban a jelek szerint alacsony a tesztelési ráta, és csak az alacsony ismert esetszámból vonták le a téves következtetést, hogy ennek a BCG-oltáshoz lehet köze.