Szlovákiában a koronavírus-járvány negatív hatásai mait több ágazatban jelentősen csökkentek az átlagbérek - írja a pozsonyi Új szó magyar nyelvű online hírportál.

¥ubomír Kor¹òák, az UniCredit Bank elemzője azt mondta, a legnagyobb visszaesés a szállodaiparban dolgozókat sújtotta, ebben az ágazatban 27 százalékkal csökkent az átlagbér az egy évvel korábbihoz képest, és áprilisban 543 euró körül mozgott. Vagyis, akiket nem is bocsátottak el, azok is többnyire csak a minimálbért kapták.

A járvány miatti bezárások az éttermeket is érintették, így az sem csoda, hogy ezekben nagyjából a tizedével estek vissza a bérek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az átlagbér ezeknél még a szállodáknál is alacsonyabb volt, csupán 460 euró körül mozgott.

Az iparban 9 százalékkal, 1083, a közlekedésben 5,5 százalékkal, 956, az autókereskedőknél 5 százalékkal, 981, az információtechnológiai (it) ágazatban 3 százalékkal, 1994, az építőiparban 1,4 százalékkal, 722 euróra esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a havi bruttó átlagbér. Enyhe, 1,6 és 0,8 százalékos növekedést csak a kis- és nagykereskedelemben mértek, az előbbiben dolgozók bruttó havi átlagbére - legalábbis a Statisztikai Hivatal szerint - így áprilisban átlagosan 759 euró volt, míg a nagykereskedelemben ez 1014 euró körül mozgott.

A foglalkoztatottság az egy évvel korábbihoz képest csak az információtechnológiai ágazatban nőtt, nem egész 5 százalékkal. Az éttermi dolgozók száma ugyanekkor a tizedével csökkent, 7,5 százalékkal kevesebben dolgoztak azonban a szállodákban, 6 százalékkal az iparban és 5 százalékkal a kiskereskedelemben is.