Már a trendfordulóra készülnek Németországban

Öt éve a legmagasabb értéket érte el májusban a ZEW gazdaságkutató intézet konjunkturális várakozásokat számszerűsítő indexe Németországban és az euróövezetben a felmérés kedden publikált eredménye szerint.
Csernátony Csaba, 2020. május 19. kedd, 12:43
Fotó: AFP

A ZEW-index németországi konjunktúraindexe májusban már a második egymást követő alkalommal javult, az áprilisihoz képest 22,8 ponttal 51 pontra emelkedett, ami 2015 áprilisa óta a legmagasabb elért érték - írja az MTI. Az aktuális gazdasági feltételek megítélése viszont 2,0 ponttal mínusz 93,5 pontra csökkent.

A ZEW eurózónára vonatkozó konjunktúraindexe az előző havihoz képest 20,8 ponttal 46,0 pontra, közel öt éve, 2015 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is romlott, a mutató 1,1 ponttal mínusz 95,0 pontra csökkent.

Achim Wambach, a ZEW elnöke szerint a felmérés alapján megállapítható, hogy erősödik a meggyőződés a gazdasági szereplők körében a nyár közepén várható trendfordulattal kapcsolatban. A negyedik negyedévre pedig már növekedést várnak a megkérdezett pénzügyi és gazdasági szakértők. A helyreállási folyamat azonban viszonylag lassú lesz, a 2019-es szintet 2022-re éri csak el a gazdasági teljesítmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK