Rekordmagas a kórházban kezeltek és a járványban elhunytak napi száma is. A cseh kórházakban szerdán mintegy 8300 személyt kezeltek koronavírussal, közülük 1244 beteg állapota súlyos.

A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma szerda estig 44-el 4133-ra emelkedett. A napi elhalálozásokat azonban később rendszeresen pontosítják, így a számok mindig magasabbak. A pontosított adatokból kiderült, hogy kedden 223 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban, ami az eddigi legmagasabb szám.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a kórházban kezeltek száma a következő napokban tovább fog emelkedni, a helyzet javulására csak mintegy tíz nap, két hét múlva lehet számítani - írta az MTI.

Amikor a múlt hét végén mérsékelten visszaesett az új igazolt fertőzések száma, többen úgy nyilatkoztak, hogy Csehországban lassulni látszik a járvány terjedése. Az egészségügyi miniszter azonban akkor is óvatosságra intett, szerinte meg kell várni egy egész hét alakulását, mert az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban a szerdai, csütörtöki és pénteki járványadatok mondanak a legtöbbet a pandémiahelyzetről.

Csehországban jelenleg november 20-ig szükségállapot van érvényben, korlátozták a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától hajnali ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma okán - nem hagyhatják el lakhelyeiket.

A lakosságot különösen érzékenyen érinti az általános iskolák bezárása és a néhány hete bevezetett távoktatás, amelyet az alsó tagozat osztályaiban nagyon problematikusnak tartanak. Andrej Babis miniszterelnök szerint a kormány pénteken foglalkozik a témával.