Koronavírus: éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Hétfőn este a cseh kormány úgy döntött, hogy éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban.
Domokos László, 2020. október 27. kedd, 08:57
Fotó: Getty Images

Az új óvintézkedés egyelőre november 3-ig, a jelenlegi szükségállapot lejártáig érvényes - mondta Roman Prymula egészségügyi miniszter.

A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel - ilyen egyebek között a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma - nem hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől - írta az MTI.

Tovább szigorodnak a kiskereskedelmet és a vendéglátóipart érintő eddigi korlátozások is. Ezentúl vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor az eddig nyitva tartó üzleteket is be kell zárni.

Andrej Babis miniszterelnök már a hét végén jelezte, hogy a két hete hozott, jelenleg érvényben lévő óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nincsenek következetesen betartva, ezért a kormány további szigorításokat tervez, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését Csehországban.

A kormány kedden rendkívüli ülésen várhatóan dönt arról is, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot meghosszabbítására.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely november 3-ig van érvényben. A járvány a hivatalos beismerés szerint is most már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK