Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány Lengyelországban - írja a gazeta.pl, idézve Donald Trusk volt kormányfőt. "Andrzej Duda (államfő) örömmel kommentálja a sporteseményeket, Mateusz Morawiecki (miniszterelnök) mosolyogva jelenti be a sorban következő sikereket, Jaroslaw Kaczynski (miniszterelnök-helyettes) új irodájába bújik, A vírus pedig már csaknem 3000 lengyelt megölt és gyilkol tovább" - írta a Twitteren Tusk, az Európai Néppárt elnöke.

A volt miniszterelnök kemény szavai akkor érkeznek, amikor a koronavírus-járvány minden nap rekordokat dönt a fertőzésekben és a halálesetekben. A hét második felében már 4280 új esetről számolt be az egészségügyi minisztérium és 76 elhunyt személyről. Tusk bejegyzése azért is gyorsan terjedt el a neten, mert már hosszabb ideje nem volt aktív a Twitteren, utoljára augusztus végén írt bejegyzést.

A kormány a romló helyzetre válaszul szigorított a korlátozásokon: az ország sárga színnel jelölt területein már a szabadban is kötelező maszkot hordani. Kivételek a zöld területek: erdők, parkok, műemléki helyek, strandok.

Tusknak feladja a labdát a varsói vezetés, ugyanis úgy tűnik, csak a szőnyeg alá söprögették a kormánykoalíció belső feszültségeit. Jaroslaw Kaczynski nem volt hajlandó az átalakított kormány esketésnél fehér kesztyűt viselni az államfővel való kézfogáskor, és amikor arra kérték a kormány tagjait, hogy, álljanak össze egy fotóhoz az ellenkező irányban távozott. Nincs a fotón Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter sem, aki kirobbantotta a válságot. Állítólag betegeskedett a fotózás idején.