Túlbuzgóan, az előírásokat félreértelmezve alkalmazzák a temetkezési vállalkozások és esetenként a lelkészek a járványhelyzetben zajló temetkezéseket szabályozó romániai rendeletet, így gyakran előfordul, hogy a koronavírussal összefüggésben elhunyt személyeket méltatlan körülmények között hantolják el - mondta a Maszolnak Fehér Attila evangélikus esperes.

A járványhelyzetben zajló temetkezési szertartásokat az 570-es miniszteri rendelet szabályozza. E szerint az elhunytnak és a családtagoknak joguk van az egyházi szertartáshoz, még ha rövidebb is a megszokottnál, és ezt a miniszteri rendelet szerint még a koporsó sírba helyezése előtt megtarthatja a lelkipásztor. A temetkezési vállalkozóknak, a sírásoknak ezt ki kell várniuk

Ezért helytelen eljárás az, hogy a kórházból azonnal a sírhelyhez szállítják és elhantolják az elhunytat.

A jogszabály azt mondja ki, hogy 24 óra alatt temessék el családtagjaikat a hozzátartozók, ám előfordult, hogy a koronavírussal összefüggésben elhunytaknak csak kültéri gyászszertartást tartottak, és korlátozták a szabadtéri megemlékezésen résztvevők létszámát, illetve a koporsót a sírhoz érve azonnal, még a gyászszertartás előtt a mélybe engedték.