Sem az új intézkedések, sem az új kórházak nem fogják megállítani a járványt, mert az intézkedéseket több hónapos késéssel vezették be, a járvány pedig nem áll meg az intenzív osztályon - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Dejan Zujovic tüdőgyógyászt, a belgrádi tüdőgondozó intézet nappali kórházának főorvosát.

Zujovic szerint több hónap elveszett a járványkezelésben, a közelmúltban bevezetett intézkedéseket nem a járvány új hullámának a végén, hanem még az előtt kellett volna bevezetni.

A nyáron a maszkviselésen kívül nem volt semmilyen intézkedés, amire bárki is vissza tudna emlékezni. Mostanra már akkora a válság, hogy a pokol kapujában vagyunk - figyelmeztetett a szakember. Az emberek sorokban állnak a covid-ambulanciák előtt és fagyoskodnak a hideg szélben.

Zujovic szerint a válságstábban tevékenykedő "szakértői csoport" soha nem előre, hanem mindig utólag reagál a dolgokra, nincsenek tervei, vagy a különböző helyzetekre előkészített forgatókönyvei. A válságstáb tagjai a igazából soha nem is kaptak lehetőséget, hogy ezt a válságot kezeljék. A "szakértők" olyan személyek, akiket egy fiókból húztak elő, és akikről előre tudni lehetett, hogy akármi történjen, ők bólogatni fognak.

Az egészségügyi rendszerünk már rég összeomlott, még a járvány előtt, mégpedig abban a pillanatban, amikor az onkológiai betegeket nem tudtuk időben lefilmezni - állapította meg a tüdőgyógyász.

Most nem tudom, mit tehetnénk, azon kívül, hogy sodródunk, amíg teljesen össze nem omlik minden, és az egészségügyi dolgozók egyik fele megbetegszik, a másik pedig a sok munka miatt esik le a lábáról. Szerinte a járvány valamikor jövő februárban, vagy márciusban csillapodhat, de csak abban az esetben, ha - féltve az életét - mindenki betartja az óvintézkedéseket.