Fontos dolog derült ki a koronavírusról

Több kutatás is ugyanarra az eredményre jutott: ha valaki enyhe tünetekkel esett át a koronavírus-fertőzésen, a testében még hónapokkal később is ott lehet a vírus legyőzéséhez szükséges antitest - számolt be a hvg.hu.
Domokos László, 2020. augusztus 18. kedd, 07:31
Fotó: Getty Images

A kutatók hosszú ideje arra keresik a választ, miként reagál egy fertőzésen átesett ember immunrendszere arra, ha újra találkozik a kórokozóval. A jelek szerint jól.

Az immunrendszer nem minden kórokozóra emlékszik, ám a jelek szerint a koronavírus egy olyan valami, amit képes megjegyezni. Több kutatócsapat is arra az eredményre jutott, hogy ha egyszer a szervezet legyőzte a megbetegedést, erős és tartós immunitás alakulhat ki.

Deepta Bhattacharya, az Arizonai Egyetem immunológusa szerint a szervezet védekezésében fő szerept játszó B- és T-limfociták még hónapokkal azután is képesek felismerni a koronavírust, hogy először találkoztak vele - írta a The New York Times nyomán a hvg.hu. Bár azt továbbra sem tudni, hogy ez a fajta immunitás meddig marad a szervezetben, a kutatók szerint biztató, hogy a szervezetünk így dolgozik a vírus ellen.

Bár az antitestek többsége néhány hónap után elpusztul, és a B-sejtek sem élnek sokáig, utóbbiak egy kicsi része egészen hosszú életet is megélhet, aminek köszönhetően egy újabb fertőzés esetén ismét akcióba tudnak lépni. Emiatt évekkel, de bizonyos esetben akár évtizedekkel később is védelmet nyújthatnak a szervezet számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK