A holland kórházakban Covid-19 betegséggel kezeltek száma kevesebb, mint 300. Intenzív ápolásban 57 ember részesül a járványhoz köthető betegség miatt, ez az a szám negyedére csökkent a járvány csúcspontján kezeltek számához képest - közölte a helyi sajtó. Hétfőre újabb 91 ember szervezetében mutatták ki a kórokozó jelentlétét, így az összes azonosított fertőzés száma átlepte a 49 és félezret.

A holland rendőrség vasárnap délután vízágyúval oszlatott egy engedély nélküli tüntetésen Hága belvárosában. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy a holland kormány lazítsa tovább a koronavírus-járvány kezelésére hozott korlátozó intézkedéseket. A helyi sajtó szerint a rendőrség mintegy 400 embert vett őrizetbe garázdaság gyanújával. A hágai önkormányzat, sajtónyilatkozatában, a résztvevők egy csoportját "bajkeverő futball huligánokként" jellemezte, akik más régióból utaztak a nagyvárosba, hogy megzavarják a közrendet.

A szomszédos Belgiumban a hétvége folyamán a közegészségügyi szolgálat nem közölt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos statisztikákat. A szolgálat bejelentése szerint ezután a hétvégi adatokat mindig a következő hét kezdetén, hétfői vagy keddi napokon fogják közölni. A döntést azzal indokolták az intézet munkatársai, hogy "a járványmutatók pozitívak, a vírus lassan eltűnik, és a statisztikákat közlő munkatársak is szüksége van a hétvégi pihenésre".

"A járványügyi helyzet országunkban stabilizálódott, így nincs szükség az adatok mindennapos közlésére. Természetesen visszatérünk ehhez a gyakorlathoz, ha a vírus újra kezdene terjedni - mondta Steven Van Gucht, a belga kormány szakértő szóvivője.

A pénteki adatok szerint 74-en fertőződtek meg, és egy áldozata volt a koronavírus-járványnak a 11, 5 millió lakosú országban. Belgiumban több, mint 60 és félezren fertőződtek meg összesen a járvány ottani kezdete óta, és mintegy 9700-an haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Luxemburgban már több mint három hete nem történt járványhoz köthető haláleset. Hétfőre 15 új fertőzést azonosítottak, amely enyhe növekedést jelez az előző napokhoz képest. A nagyhercegségben 4120-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, és 110-en hunytak el eddig, a koronavírus okozta megbetegedésben.