Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt egy nap alatt 2866 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 81 844-et. Az elmúlt napon újabb 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1006-ra emelkedett. Kórházban 1655 beteget ápolnak, közülük 184-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik.

Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.
Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az intézkedések jól kiegyensúlyozottak.

"Úgy vélem, a járványhelyzet nálunk - az intézkedésektől függetlenül-, nem tér el más európai országok járványhelyzetétől, pedig nincsenek olyan szigorú korlátozó intézkedéseink" - mondta, majd még hozzátette: keresik az egyensúlyt a gazdasági aktivitás és az egészség megőrzése között.

Zágráb a héten bocsátotta nyilvános vitára a nemzeti átváltási tervet, amelynek célja, hogy 2023. január 1-jétől Horvátországban már fizetőeszközzé válhasson az euró. Ehhez azonban az elkövetkező két évben valamennyi konvergenciakritériumnak meg kell felelni, egyebek között az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság pedig nem lépheti túl a GDP 60 százalékát.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1731-gyel 54 116-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 765-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1224-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik, valamint a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek, a szállodák és az ipari szolgáltatók sem nyithatnak ki.