Több év alatt sok millió koronavírus-áldozatot jósol egy kutatás

Egy ausztrál kutatócsoport korábbi járványok alapján modellezte a koronavírus terjedésének lehetséges forgatókönyveit, és arra a következtetésre jutott, hogy hosszabb távon a legkedvezőbb esetben is több ezer milliárd dollár kárt és milliók halálát okozhatja kór.
Komócsin Sándor, 2020. március 5. csütörtök, 19:09
Fotó: Getty Images

Az Australian National University tudományos kutatói modellezték, milyen következményei lehetnek, ha a Covid-19 vírus több éven át újra és újra visszatérő járványokban fertőzné az embereket - derül ki a Business Insider cikkéből. Hét forgatókönyvet dolgoztak, amelyek közül négy azt vizsgálja, mi történhet akkor, ha a koronavírus elterjed Kínán kívül. A hetedik forgatókönyv azon a feltételezésen alapul, hogy meghatározatlan ideig évről évre gyenge pandémia, azaz világjárvány söpör végig a Földön.

Ezt a változatot tartják a legjobb esetnek azaz annak, amely legkevesebb kárt okozza, ám még ennek teljesülése is súlyos következményekkel járna. E szerint, tehát a legenyhébb esetben a világgazdaság GDP-jéből 2,4 ezer milliárd dollár esne ki, miközben több év alatt 15 millió ember halna meg. A kutatók ezt a forgatókönyvet úgy készítették, hogy az 1968-1969-es hongkongi influenza-világjárványt modellezték, amely egymillió ember halálát okozta az egész világon. A világ népessége, amely ma 7,5 milliárd felett jár, akkor még nem érte el a 3,7 milliárdot.

Riasztó lehetőség

Jóval riasztóbb az a forgatókönyv, amely a legsúlyosabb következményekkel számol. E szerint a világ GDP-jében keletkező veszteség elérné a 9 ezer milliárd dollárt, a haláleseteké pedig meghaladná a 68 milliót. Ennek a változatnak a készítésénél a 20. század elején pusztító spanyolnáthát vették alapul, amely becslések szerint 17-50 millió ember halálát okozta 1919-1920-ban. A világ népessége akkor még nem érte el a kétmilliárd embert.

A kutatók elismerik, hogy kutatási eredményeik nem véglegesek, változhatnak a következő időszak tapasztalatai és fejleményei alapján. Egy biztos: a koronavírus komoly károkat fog okozni, amelyeket csak nemzetközi összefogással lehet enyhíteni. Sokkal több pénzt kell fordítani a közegészségügyre, főként a szegényebb országokban. Késő a határok lezárásától bármilyen eredményt várni, miután a világjárvány már elkezdődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.10 09:58

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Te gurigánként nevezed el a WC papírokat? Ez aranybánya részvény, amaz Gazprom és így tovább. A te részvényeid akkor esnek ha a hátsód törlése közben kiesnek a kezedből stb!
Hahahaha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.10 09:53

Hisztéria a javából, Kína bosszúja a fejlett világgal szemben.
Fogadni mernék, hogy előbb utóbb kiderül. A mai világban könnyű hisztériát kelteni, hogy rohadnának meg a közösség fos fórumok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.03.10 09:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.03.10 09:02

@Warlock: ha már így megemlítettél, akkor igen, helyes a meglátásod. Aki biztos magában annak nem kell szóban bizonygatnia állandóan hogy neki milye van, hisz amúgy is tudja nem ettől lesz több ember.

A szorongásos, állandóan faszméricskélő nyomorult, meg azt hiszi attól lenne valaki, ha több pénze lenne, de az ilyen csődtömegeknek meg pont ebből az attitűdből kifolyólag úgysem lesz, mert amint hozzájutnak egy kis pénzhez azonnal meg akarják mutatni a szomszédnak, haveroknak, mindenkinek mekkora überkirály állatok és elverik valami értelmetlen faszságra. Pedig csak szánalmas az ilyen, nem überkirály.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.09 20:33

@halacska40: "@Warlock: A karórámból megveszem a fél lakásodat hüegyerek:))"

Bár nem érdemled meg, azért megpróbálok segíteni:

1) Akik valóban jómódúak, és értékes emberek, nem kérkednek a vagyonukkal. Láthatsz az itt kommentelők között is néhány vagyonos polgártársat. Egyik sem írja le, mennyit keres, nem henceg vele.

2) Aki henceg a havibérével, az többnyire a) kamuzik b) vérprimitív, azaz hiába keres sokat, az élete igen sivár, senki sem irigyli tőle. Döntsd el, melyik igaz rád. Felvágni ugye a tanulmányaiddal, az eszeddel, és pl. az otthonról hozott intelligenciáddal tudnál. A jelek szerint elég csehül állsz mindkettővel, tehát sokan (már az értelmesebbje) nem fog irigyelni. Tehát összefoglalva: az hogy hencegsz a vagy igaz, vagy nem kereseteddel, meg azzal, hogy te milyen erős gyerek vagy, max. f*sznagyobbításnak ok egy ilyen primitív alaknál, mint te.

3) Tájékoztatásul: az 1.7-2.3 M havi fizetéstől egy vagyonosabb polgártársad sem fog hanyattesni a sárga irigységtől (mert ugye amúgy sem vagyunk irigyek). Én sem estem hanyatt. Kérdezd meg Boriszt, MLB-t, terabit-et, fifibácsit stb. az itt kommentelők közül, hogy ők hanyattestek-e.

4) Mivel láthatóan egy Vole-féle önbizalomhiányos, primitív, hencegő idióta vagy, alap hogy tied legyen az utolsó szó, tehát borítékolom, hogy reagálsz majd valamit erre (ahelyett, hogy elgondolkodnál, amihez ugye ész is kéne). Megnyugtatlak: tied lesz az utolsó szó, meghagyom az örömöd, olyan primkó vagy, hogy nem érdemelsz több szót tőlem.

(((5) ui: a karórád sokat nem érhet, ha megveszed belőle a fél lakásomat (gy.k: nincs lakásom))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html