Olyan súlyos a járványhelyzet Indiában, ami nem teszi lehetővé a gazdaság újraindítását

Az S&P nemzetközi hitelminősítő az eddig vártnál lényegesen nagyobb gazdasági visszaeséssel számol Indiában a folyó pénzügyi évben - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 14. hétfő, 13:28
Fotó: AFP

Az új előrejelzés szerint India hazai összterméke (GDP) 9 százalékkal zsugorodhat majd a 2021. március 31-én záródó pénzügyi évben. A hitelminősítő eddig 5 százalékos gazdaság csökkenést valószínűsített.

Az S&P részben azért rontotta előrejelzését, mert meglátása szerint olyan súlyos járványhelyzet alakult ki Indiában, ami egyelőre nem teszi lehetővé a gazdaság újraindítását.

A Moody's és a Goldman Sachs még borúlátóbb, két számjegyű gazdasági visszaeséssel számolnak Indiában.

A június végén záródott idei első pénzügyi negyedévben India gazdasága éves összehasonlításban rekordmértékben, 23,9 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány hatására visszaestek a háztartások és a vállalatok kiadásai, ami további gazdaságösztönző intézkedések meghozatalára és kamatcsökkentésre kényszerítheti a kormányt és a jegybankot. A jegybank február óta már 115 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot.

A tavalyi, június végével záródott pénzügyi első negyedévben még 5,2 százalékkal nőtt Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága.

HOZZÁSZÓLÁSOK