Történelmi kamatlépés Oroszországban

A várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 4,25 százalékra - újabb történelmi mélypontra - csökkentette az alapkamatot Oroszország központi bankja pénteken, és jelezte, hogy a következő hónapokban további monetáris lazítás jöhet az alacsony inflációs és a recesszióba süllyedő gazdaság miatt.
Csernátony Csaba, 2020. július 24. péntek, 13:53
Fotó: Getty Images

Február, április és június után idén immár negyedik alkalommal mérsékelte az alapkamatot az orosz jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.

A jegybank szakértői módosították gazdasági prognózisukat, így immár 4,5-5,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak idén. A múlt hónapban még azt jósolták, hogy az orosz gazdaság teljesítménye 4-6 százalékkal eshet vissza idén, majd jövőre újra növekedési pályára áll. Az orosz jegybank a kamatdöntéshez fűzött kommentárjában közölte, ha szükségét látja, akkor újabb kamatcsökkentést hajt végre - írja az MTI.

A júniusi 3,1 százalék után júliusban 3,3 százalékra kúszott fel az éves infláció, de így a 4 százalékos jegybanki célszám alatt maradt. A jegybank várakozása szerint idén a 3,7-4,2 százalék, jövőre pedig a 3,5-4 százalék közötti sávban lesz a pénzromlás üteme. A kamatdöntés kihirdetése után a rubel enyhén gyengült az amerikai dollárhoz képest: a jegyzés 71,56-ről 71,60 rubelre emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2020.07.24 17:14

ez még így is extrém magasnak számít a mai világban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html