Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Citi Handlowy bank közgazdászai szerint Lengyelországra gazdasági katasztrófa vár idén: 10,9 százalékos munkanélküliség, a GDP 3,2 százalékos esése, a beruházások 15 százalékos csökkenése, és az államháztartási szektor megugró deficitje, ami elérheti a GDP 7,5-8 százalékát - ismertette a felmérést a Business Insider Polska. Egyelőre még nem látni, hogy megindultak-e az elbocsátások, noha a vállalkozók már megkongatták a vészharangot.

A bank közgazdászai a lengyel gazdaság lefagyásának első jeleire figyelmeztetnek. Érdekes példa az áramhasználat csökkenése, de az igazi bajok azonban a második negyedévben sújthatják az országot. Ekkor jelentkezik majd annak hatása, hogy az emberek kizárólag alapvető fogyasztási cikket vásárolnak. A GDP ebben a negyedévben akár 10 százalékkal is zuhanhat, a beruházások 25 százalékkal maradhatnak el az egy évvel korábbitól.

A recesszió a munkaerőpiac azonnali reakcióját is kiváltja: május és július között havi 200 ezer új munkanélküli regisztrálását várják. Az év végéig nagyjából 950 ezerrel nőhet a regisztrált munkanélküliek száma, akkorra a munkanélküliségi ráta meghaladja a 10,9 százalékot. Az állam veszteségeit bankcsődök súlyosbíthatják, a munkanélküliség komoly adóbevétel-kieséssel járhat. Feltételezhető ugyanakkor, hogy az államadósság nem lépi át a GDP 50 százalékát, mert 2021-ben már 4,7 százalékkal bővülhet a gazdaság.