Most, hogy a kormány az "élet" és a gazdaság újraindítására készül, különösen vidéken, ahol május első hetétől kezdve lazítják a korlátozásokat, egyre fontosabb kérdés, hogy az emberek mennyire mernek majd kimozdulni az otthonukból - veti fel a kérdést a G7 portál. Az ország gazdaságának több mint felét a szolgáltatások adják, sokak állása attól függ, hogy az emberek beülnek-e az újrakinyitott éttermekbe, vesznek-e ki szobát a szállodákban, vagy visszatérnek-e a divatüzletekbe.

Ez csak akkor képzelhető el, ha biztonságban érzik magukat, és ezt csak részben tudják befolyásolni az üzemeltetők az olyan körülményekkel, hogy milyen messze helyezik el egymástól az asztalokat, vagy hogy maszkban lesznek az alkalmazottak. Szükség van arra is, hogy az emberek bízzanak benne, hogy a kormány a lehető legjobb információk alapján hozza meg a döntéseit. Ezen nem segített, hogy eddig főleg egyenruhásokat mutattak a képernyőn szakértők helyett.

A legveszélyeztetettebb két csoport az időseké és a krónikus betegségekben szenvedőké, tehát ők azok, akiket a legnehezebb lesz meggyőzni arról, hogy vendéglőbe menjenek, utazzanak, keressék fel fodrászukat. Ha ezt a két csoportot külön vizsgáljuk (nem pedig a metszetüket), akkor valójában az ország lakosságának közel 45 százaléka veszélyeztetett.

Sokan vannak

A 65 évesek és annál idősebbek 1,89 millióan vannak, és mivel az elérhető információk
szerint a 15 évnél idősebb magyarok 47-48 százaléka valamilyen krónikus betegséggel küzd, ezért a két csoport összlétszáma 4,34 millió főre becsülhető. Ha a lakosság ilyen nagy része távol tartaná magát az életnek azoktól a részeitől, amelyekbe nem muszáj bevonódnia, akkor a gazdaság egy részét nem lesz könnyű újraindítani.

Különösen azért, mert alapvetően itt a gazdaságnak olyan részeiről van szó, amely a korlátozó intézkedések (az ezekből fakadó kereslethiány) miatt állt le, nem azért, mert összeomlottak a külföldi piacai, mint az autóipar esetében. Ráadásul az idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatóknak számolniuk kell azzal, hogy a külföldi turisták idén valószínűleg még nem térnek vissza nagyobb számban.