WHO-igazgató: bármikor jöhet egy újabb csúcs

A járványügyi enyhítések kockázatáról beszélt Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető igazgatója, aki szerint akár a jelenlegi hullámban is következhet még egy csúcs - írja az Index.
Szász Péter, 2020. május 26. kedd, 10:40
Fotó: Getty Images

Csak azért, mert éppen lecsengő szakaszban van a járvány, még nem jelenthetjük ki biztosan, hogy hónapjaink vannak a következő hullámig. Akár a jelenlegi hullámban is következhet még egy csúcs - mondta Ryan. A bármikori második hullámra nagyobb az esély azokban az országokban, ahol túl korán enyhítettek a korlátozásokon.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az Index Kibeszélőben nemrég elmondta, hogy a korlátozások enyhítése ellenére a vírus nem változott, továbbra is sokat kell kezet mosni és maszkot kell viselni. A nyár közeledtével kapcsolatos reményekkel kapcsolatban kijelentette, felesleges abban bízni, hogy a meleg hatása majd lassítja a járványt, mert ezt nem támasztják alá tudományos adatok, tapasztalatok.

A virológus a járvány következő, második hullámáról azt mondta, hogy az elkerülhetetlen, ám az érkezésének ideje és az intenzitása nem megjósolható, mert azt túl sok körülmény befolyásolhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK