A finn tudósok a védőmaszkok hatásosságát vizsgálták abból a szempontból, mennyire eresztik át a koronavírus molekuláját. Kiderült, hogy a poliészter maszk kétszer hatásosabb a pamutnál. Ugyanakkor mindkét anyag messze van a professzionális használat lehetőségétől - írta a lengyel gazeta.pl. A maszkok többsége lelassítja, de nem tartja vissza a vírust.

Mint a Finn Technikai Kutatások Központjának szakértője, aki a vizsgálatokat vezette, elmondta: a maszkok a társadalom védelmének egy plusz elemét képezik, de önmagukban nem elegendőek. Szükséges az általános higiénia, a kézmosás, és a megfelelő maszk is. Elsősorban azonban a megfelelő távolságot kell tartani egymástól.

A vizsgálat, amit végeztek hozott egy meglepő eredményt is: a vízállóképesség miatt a poliészter maszkok sokkal hatásosabbak, mint a pamutból készültek. Emellett a pamut a molekulák mintegy 20-30 százalékát tartja vissza, míg a poliészter 40-50 százalékot. A vizsgálatokat vezető professzor azt mondta, a választás, ki milyen maszkot visel, mindenki egyéni felelőssége, de fontos, hogy olyant hordjanak, amely nem zavarja a légzést.