Koronavírus: különös oltási utasítást kaptak a brit kórházak

Legalább egy brit kórház belső útmutatója szerint az ott dolgozó bevándorlók egy része nem kaphat az egészségügyi dolgozóknak járó koronavírus elleni oltásból - írja a Guardian hre alapján a 444.hu
Szepesi Anita, 2021. január 22. péntek, 22:14
Fotó: MTI Fotó / Krizsán Csaba - Képünk illusztráció.

A dolgozóknak küldött belső útmutató szerint csak a magyar taj-számhoz hasonló, NHS-számmal rendelkező alkalmazottakat lehet beoltani egy vezető brit kórházban. Ilyen számot kapnak, akik regisztráltak egy háziorvosnál, a viszonylag frissen az országba vándoroltak és etnikai kisebbségek tagjai között viszont sokaknak -  köztük a brit állami egészségügyben dolgozóknak- nincs NHS-száma, így ők az utasítás szerint nem olthatók - áll a portál szemléjében.

Ez sokakat eléggé felháborít, többek között az egészségügyi dolgozók szakszervezetét, a brit állami egészségügy, az NHS ugyanis működésképtelen lenne a bevándorlók nélkül, különösen járvány idején.

A Guardian úgy tudja, hogy az instrukció nem az NHS-től vagy az egészségügyi minisztériumtól jött. Az utasítás dacára több kórházban az NHS-szám nélküli dolgozókat is oltják, és arra kérik őket, hogy az oltás után kérjenek NHS-számot, hogy utólag lehessen majd őket regisztrálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK