Törökországban az előző napi 1372 után vasárnap 1356-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 197 239-re nőtt - derül ki az MTI híreiből. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató múlt vasárnap kevéssel 1200 alá csökkent, de szerdára 1500-ig megint felszökött, ismét 1400 alá pénteken ereszkedett.

A fiatal korosztály hanyagságának tulajdonította a koronavírus-járvány fellángolását Mike Pence amerikai alelnök. Az alelnök szerint az ifjabb korosztályok nem tartják tiszteletben a járvány idején megfogalmazott egészségügyi ajánlásokat a szájmaszkok viselésére, vagy a társadalmi távolságtartás gyakorlatára.

Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint. Szombaton az előző naphoz képpest 58-cal nőtt a fertőzöttek száma, míg vasárnap 74 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzés Bécsben terjed a leggyorsabban; itt egy nap alatt 39-en kapták meg a vírust, míg Felső-Ausztriában 18, Alsó-Ausztriában 10 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Salzburg tartományban három, Vorarlbergben két új fertőzést jelentettek, míg Burgenlandban és Tirolban egy-egy ember kapta meg a fertőzést.

Bajorországban rövidesen bárki készíttethet ingyenesen koronavírus-tesztet, tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül. Nagyszabású "tesztelési offenzívát" indítanak, amelynek révén a 13 milliós tartományban rövidesen bárki ellenőriztetheti orvosával, hogy bejutott-e a szervezetébe az új típusú koronavírus.

Nagyszabású közös vacsorával a történelmi prágai Károly hídon kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt a csehek. A "Megterített híd" elnevezésű közös vacsorát, amely nagy valószínűség szerint egyedülállónak ígérkezik, Ondrej Kobza prágai kávéháztulajdonos és közéleti aktivista szervezi. Mindezt úgy, hogy nagyon megugrott a hétvégén az új koronavírus-fertőzések napi száma Csehországban: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám.

Szerbiában sajtójelentések szerint számos közéleti szereplőt koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Szombatról vasárnapra 13 565-ről 13 792-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma az országban. Ilyen magas a legutóbb a járvány elején volt a napi új fertőzöttek száma. Szombaton két újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 267-re emelkedett.