Juszt is nyitva tart egy orosz színház

Oroszországban is tiltott a nagy létszámú rendezvények rendezése a koronavírus-járvány miatt, ám az egyik vidéki operaház megtalálta a módját, hogy mégis tartson előadásokat közönség előtt.
Barabás Júlia, 2020. március 25. szerda, 10:06
Fotó: AFP

Az egyik legpatinásabb oroszországi opera és balettszínház innovatív megoldást talált arra, hogy a nagy létszámú rendezvények felfüggesztése ellenére előadásokat rendezhessen közönség előtt. Az ötlet szinte nyilvánvaló: egyetlen nézőnek adják elő az esti programot - adta hírül a Moscow Times.

A Permi Opera és Balettszínház híres kitűnő produkcióiról, és mivel úgy gondolták, hogy egy tisztességes előadás elképzelhetetlen közönség nélkül, egy embernek is játszanak. A projektet "Egy az egynek" keresztelték el. A szerencsés nézőt lottószerű sorsoláson választják ki, és mielőtt beül a nézőtérre letesztelik a koronavírusra. Aki kimarad, az videóközvetítésen követheti a programot.

A színház igazgatója, Marat Gacalov a színháztörténelemben példa nélküli vállalkozásnak nevezi a kezdeményezésüket, amit azzal indokolt, hogy úgy érezték, mindenképpen folytatniuk kell a munkájukat. Véleménye szerint filozófiai értelemben véve egy néző éppen olyan fontos, mint a telt ház. A permi opera múltja egyébként még a cári időkre, az 1870-es években nyúlik vissza, gyakran vendégeskednek náluk világhírű művészek.

HOZZÁSZÓLÁSOK