Az orosz törvényhozás alsó háza egy nappal a magyar parlament után fogadta el azt a törvényt, amely brutális büntetésekkel fenyegeti azokat, akik hamis információkat terjesztenek - jelentette a Moscow Times. A rémhírterjesztést a magyar felhatalmazási törvény is bünteti, amely meghatározatlan idei lesz érvényben.

Ha egy személyt bűnösnek találnak abban, hogy szándékaitól függetlenül egy másik személy halálát vagy súlyos gondokat okozott neki azzal, hogy szándékaitól függetlenül hamis információkat terjesztett valamiféle életveszélyes körülményekről, kétmillió rubel (8,4 millió forint) bírsággal vagy öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Aki sérülést okoz valaki egészségében azzal, hogy hamis információkat terjeszt, az 1,5 milliós bírságra vagy három évi terjedő börtönre készülhet. Része a törvénynek az is, hogy aki megszegi a koronavírus-karantén szabályait, azt akár hét évre a hűvösre tehetik. A Duma után a Szövetségi Tanács felsőházának és jóvá kell hagynia a jogszabályt. Ezt követően Vlagyimir Putyin elnök ellenjegyzésével léphet érvénybe.