Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel megduplázták a megvásárolható vakcinák számát a Pfizer-BioNTech párostól. A tervek szerint 75 millió adagot még a második negyedévben leszállítanak ebből az újabb rendelésből. A többi a harmadik és a negyedik negyedévben érkezik - írta az Euronews.

Már megvan a szerződés, ezért nem lesznek hosszú tárgyalások a továbbiakban. Ez a vakcina már engedélyezett, a tagállamok ismerik, tudják, hogy milyen logisztika szükséges hozzá. Ezért ez bizonyosságot ad hozzá a tervezéshez - mondta a német politikus.

Ezzel, és a héten az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a engedélyezett Moderna-oltással be lehet oltani 380 millió európait, ami több mint a 80 százalék az európai lakosságnak.

A szakértők szerint a járvány megfékezéséhez az szükséges, hogy legalább a lakosság 60-70 százaléka be legyen oltva. Mindkét, az EU-ban engedélyezett vakcinából két adag szükséges egy ember beoltásához.

A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Az elnök szavai szerint a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a pénteken közzétett állásfoglalásban azt írta, hogy a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egy fiolája öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé, ez azt jelenti, hogy 20 százalékkal több ember beoltása lehetséges.