Románia 400 millió euró hitelt kapott a Világbanktól a járvány megfékezésére

Románia 400 millió euró hitelt kapott a Világbanktól a koronavírus-járvány megfékezésére azon rendkívüli hitelprogram keretében, amelyet a tagországok 48 órán belül igénybe vehetnek egészségügyi és természeti katasztrófahelyzetek esetében - adta hírül a Világbank.
Domokos László, 2020. április 3. péntek, 13:40
Fotó: Getty Images

Bukarest még 2018 júniusában állapodott meg, hogy csatlakozik ehhez a hitelprogramhoz, amelyet a tagországok szinte azonnal lehívhatnak szükség esetén. A hitelprogram célja a román intézményi és jogi keret megerősítése, hogy az ország hatékonyan lépjen fel a sürgősségi egészségügyi helyzetek, természeti katasztrófák és éghajlatváltozás okozta társadalmi és gazdasági következményekkel szemben.

A nemzetközi pénzintézet készen áll hosszú távon is támogatni Romániát, hogy sikeresen kilábaljon a válsághelyzetből - mondta Tatjána Proszkurjakova, a Világbank Romániáért és Magyarországért felelős vezetője.

A Világbank jelenleg azon dolgozik, hogy átalakítsa a román egészségügy által igénybe vehető támogatásokat úgy, hogy Bukarest minél több pénzt a mostani járvány megfékezésére fordíthasson.

Összesen 14 milliárd dollárral támogatnak 19 fejlődő országot, hogy hatékonyan lépjenek fel a koronavírus-járvány ellen. A következő 15 hónapban 160 milliárd dollárt biztosítanak erre a célra, ha szükséges - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK