Újra erőre kapott a híresztelés, hogy a koronavírust laborban fejlesztették ki

Ismét felbukkant az a kínai virológus, aki állítja, a Covid-19-es járványt okozó koronavírust laborban hozták létre és direkt szabadították rá a világra. Állítólagos bizonyítékokkal is előállt, de csak a Fox News karolta fel a történetét, miközben a tudományos világban már több cáfolatot közöltek elméletével kapcsolatban. Tanulmányát a Twitter is álhírnek bélyegezte, de az összeesküvés-elmélet pártolói új támadást indíthatnak. A nyilatkozó szakértők szerint erős belemagyarázás a mesterséges eredetet igazoló dokumentum.
Lovas-Romváry András, 2020. szeptember 24. csütörtök, 07:06
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Nem először fogalmazott meg vádakat Li-Meng Yan kínai virológus a SARS-Cov-2 vírussal kapcsolatban múlt héten a Fox News adásában, szerinte a vírust mesterségesen hozták létre egy kínai víruslaborban Vuhanban és tudatosan szabadították rá a világra. A meredek állításokat érdemes a helyén kezelni: egyetlen megbízhatónak tartott hírügynökség vagy szerkesztőség sem vette át az adatokat, a tudományos világban pedig Yan állításai közül többet is vitatnak.

A nyugati médiában egyelőre csak a bulvársajtó foglalkozott komolyabban a szakértő állításaival.

Yan elmondása szerint ő a University of Hong Kong laboratóriumában dolgozott, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) referencialaborjaként funkcionál. A kezdetektől érintett volt az új típusú koronavírussal kapcsolatos kutatásokban és szoros kapcsolatai voltak ezalatt kínai kórházakkal is - közölte Yan. Ugyanakkor az érintett egyetem cáfolja, hogy 2019 decembere és 2020 januárja között Yan foglalkozott volna az új típusú koronavírus emberről-emberre terjedésével. Maga az érintett ezt azzal magyarázza, hogy főnöke kérte meg 2019 decemberében, hogy foglalkozzon azokkal az esetekkel, amelyek egy furcsa, SARS-szerű megbetegedésre utaltak egy gócpontban, és amely Kína szárazföldi részéből érkezett.

Árral szemben

A Fox megjegyzi, hogy Yan állításai ellentétben állnak a Fehér Ház fő járványügyi tanácsadója, Anthony Fauci véleményével, aki kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vírus mesterséges eredetű lenne. Erről egyébként számos nemzetközi kutatás is napvilágot látott. Yan először július elején fogalmazta meg vádjait a vírus keletkezésével kapcsolatban, most azonban elmondása szerint bizonyítékokkal is szolgált. A Zenodo nevű oldalra feltöltött, előzetes tanulmánya szerint a vírus természetes állati eredetét bizonyító eddig tanulmányok téves feltételezésből indultak ki.

Szerinte ezek a tanulmányok azon a hibán alapulnak, hogy a természetben létező RaTG13 vírus 96 százalékos egyezést mutat a SARS-Cov-2-vel. Állítja, egyértelmű jelek vannak arra, hogy a ZC45-ös és a ZC21-es jelű denevérekben található vírusok felhasználásával készült a SARS-Cov-2. Szerinte a vírust mintegy 6 hónapnyi labormunkával létrehozható volt. Úgy véli, hogy a kínai kormány szándékosan hozott nyilvánosságra félrevezető adatokat a vírussal kapcsolatban. Viszont azt már laikus szem is észreveheti, hogy érvelése gyakran kimerül abban, hogy "egyszerűbb megcsinálni laborban, mint hogy a természetben magától módosuljon egy gén".

Az összeesküvés-elméletek határán mozgó munkájában egyébként meg is jegyzi, hogy a vírus természetét vitató tanulmányoknak komoly cenzúrával kell szembenézniük. Az ő tanulmánya szerint azonban a vírus olyan jellemzőkkel rendelkezik, amelyek összeegyeztetetlenek egy, az állatokban természetes módon keletkező víruséval. Emellett a vírus természetes eredetéről szóló tanulmányokat többször meg is kérdőjelezték az elmúlt fél évben.

Alapvető hibák vannak benne

Elmélete szakértők szerint több ponton is gyenge lábakon áll. Craig Wilen, a Yale Egyetem orvosi karának kutatója szerint Yan állításai nem vehetők komolyan, mivel a genetikai elemzések alapvető elvárásait sem követi: a SARS-CoV-2 vírust alkotó 30 ezer darab génpárt több kutatócsoport is azonos módon szekvenálta, nemcsak a kínaiak, hanem külföldi laborok is, az nem állt rendelkezésre. A géntérkép elkészítése után hat hónappal sem tudják pontosan a szakértők, hogy melyik nukleotid miért felel a teljes állományban. Wilen állítja, teoretikusan már tart ott a tudomány, hogy egy-egy génpárt módosítani lehessen, de az már szinte lehetetlen, hogy azokat olyanokra cseréljék, amik kifejezetten ártalmassá teszik a kórokozót.

"Ha egyetlen elemet megváltoztatunk, az az egész vírust elpusztíthatja. Bármennyit is tanulmányozta a világ eddig ezt a vírust, fogalmunk sincs arról, hogy milyen tulajdonságai vannak a 30 000 bázispárnak, és ezek közül melyek fontosak a fertőzés szempontjából, melyik okozza a tünetmentes terjedést" - fogalmazta meg kritikáját a szakértő, aki szerint egymástól látszólag független nukleotidok kicserélése is okozhatja a vírus RNS-ének szétesését.

Wilen szerint Yan azon állítása még könnyebben kikezdhető, hogy "egyszerűbb laborban legyártani egy új gént, mint ahogy az a természetes evolúció révén kialakul". Eleve szakmaiatlannak nevezte, hogy a kínai önjelölt szakértő szerint hibás feltelezés, hogy a RaTG13 vírus 96 százalékos egyezést mutat, de ezzel szemben a ZC45-ös és a ZC21-es jelű denevérekben található vírusok felhasználásával készült a SARS-Cov-2. "A vadállatok között ezek a vírusok folyamatosan cirkulálnak. Az állatok több, genetikailag hasonló koronavírussal fertőződnek meg, ezek pedig kapcsolatba léphetnek egymással, ami megkönnyíti ezt a rekombinációt a vadonban" - érvelt Wilen amellett, hogy valószínűbb a természetes evolúció.

Emellett szóló érvként hozza fel azt is, hogy a Covid-19-et okozó vírusminták génállományát több kutató csoport is eltérő eredménnyel hasonlította össze más koronavírusokkal. A különböző laborok szekvenálásainak különbözősége épp azt mutatja, hogy a SARS-CoV-2 változik is, ahogy terjed, épp olyan gének esetében is, mint, amelyekről Yan azt állítja, hogy laborban fejlesztették ki. Willen úgy foglalta össze a mesterséges gyártást a vírusok kapcsán, hogy olyan, mintha valaki véletlenszerűen összedobált szavakkal próbálna szonettet írni. "Igen, kapna valamit, ami hosszra egy szonett, de szinte biztos, hogy inkoherens és értelmetlen lesz" - mondta a szakértő.

Hasonló álláspontra jutott David Robertson, a Glasgowi Egyetem kutatója, aki júliusban publikálta azt a tudományosan elfogadott kutatást, amely szerint a RaTG13 lehet a világjárványt okozó vírus őse. "Ez egy betekintés az áltudományos világba. Ez a jelentés csak kiragadott néhány példát, kizárta a bizonyítékokat és egy nevetséges forgatókönyvet adott elő" - összegezte a szakértő véleményét a National Geographicnak adott nyilatkozatában. Szerinte az is valószínűbb a mesterséges elkészítésnél, hogy a vírus 20 évig lappangott a denevérek és az emberek között, míg felvette a ma ismert formáját. A lapnak a jelentést értékelő négy másik neves kutató is fals állításoktól hemzsegőnek nevezte Yan dolgozatát.

Politikai ügy lehet ez is

Tény, hogy a vírus eredetének kérdése erősen átpolitizált. A kínai hatóságok valóban komolyan gátolták a WHO helyi vizsgálatait a vírus vuhani eredetével kapcsolatban, és ha bebizonyosodna, hogy mesterséges eredetű, annak bizonyosan messze mutató következményei lennének. Másrészt viszont Donald Trump amerikai elnök már a kezdetektől a vírus mesterséges létrehozásával vádolta Kínát - az elnökválasztási kampányban minden ebbe az irányba mutató bizonyíték segíthetné egyre halványodó újraválasztási esélyeit, és ez segítene elfedni azt, hogy a járvány elején igyekezett annak várható hatásait elbagatellizálni.

A Twitter mindenesetre letiltotta Dr. Li-Meng Yan fiókját. A Daily Mail által megkérdezett szakértők szerint a tanulmány megállapításai nem állják meg a helyüket. A lap szerint annak megbízhatóságát erősen megkérdőjelezi a tény, hogy elkészültét a Rule of Law Society and the Rule of Law Foundation nevű alapítvány támogatta, amelynek elnöke korábban Donald Trump fő tanácsadójaként ismert Steve Bannon volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.24 14:45

@matura: "...levegőből jött..."
KRÉMTEJ!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.09.24 14:11

kínaiaknak nincs köze hozzá, nem vuhanból ered, nincs ott virológiai kutató intézet, ott sertéspestissel foglalkoznak csak, tehát helyhez nem kötődik, levegőből jött, vagy new yorkból bizonyítottan , aki a kínaiakat vádolja, az USA ügynök, biztos csak az hogy hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.24 12:41

@europeer: túl mélyre szántasz.
inkább igyál egy sört.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.24 11:37

Kínai és virológus. Miért ne hihetnék neki.
A politika mindig kétes dolgokat is művelt, s aki próbált benne tisztán láttatni, azt lapátra tették.
Például ilyenek miatt üldözték anno a boszorkányokat, ami most megfelel a rémhírterjesztőkre is.
Aki útban volt, ráfogták, hogy boszorkány, s máglyarakás lett belőle. Ma rémhírterjesztőt kiáltanak.
A hit még szabad, tehát annak hiszek akinek akarok, abban hiszek, amiben akarok. Legközelebb ezt is betiltják.
A végén még hinni is bűncselekmény lesz, ha a politikai érdek úgy kívánja.
Ha egy politikus lassan mondja, hogy nem lesz gázáremelés de mégis lett, az nem rémhírterjesztés. Hazudtunk éjjel és nappal, az nem bűncselekmény.
Ne azt figyeljék amit a kampányban mondok, az nem bűncselekmény.
Emberek millióinak a szemébe hazudni előre megfontolt szándékkal, az nem rémhír és nem bűn. Az politikai szakmai szokás.
Egyébként van egy kérdésem a virnyó terjedésével kapcsolatosan:
Ez eddigi állítások közül melyikre van bizonyíték?
Eddig csak találgatásokat olvastam, hogy Miről terjedt kire. Kiről terjedt kire. Honnan indult. Miképp indult. Egy kínai laborból szabadult, stb.
Vagyis az egész világ találgatott, hivatalosan is. Akkor mi volt eddig az álhír ezekből?
Tehát annak tudok hinni, amit az élettapasztalatom alapján hihetőnek találok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html