Koronavírus-járvány: megszólalt az OPEC

Az OPEC és a nagy olajtermelőknek a kereslet-kínálat stabilizálására alakult együttműködése, az OPEC+ kész a lehető leghamarabb reagálni a koronavírus-járvány piaci következményeire - idézték pénteken oroszországi hírforrások Alexszander Novak orosz energiaipari minisztert.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 31. péntek, 20:50
Fotó: MTI/EPA

A miniszter kijelentette: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a nagy olajtermelők, közöttük Oroszország (OPEC+ néven ismert) egyeztetéseket folytat a márciusra tervezett tanácskozásuk előbbre hozásáról annak érdekében, hogy mihamarabb hatékonyan reagálni tudjanak a koronavírus-járvány piaci következményeire. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a helyzet felméréséhez "még több napra" szükségük lesz.

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019 január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly ősszel meghosszabbított megállapodás hatálya az idén márciusban jár le. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval vesznek részt a csökkentésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK