A koronavírus terjedése miatt elhalaszthatják a szerbiai választásokat. Ehhez a parlamentnek el kellene fogadnia egy különleges törvényt, amellyel meghosszabbítanák a képviselők mandátumát , a választásokat pedig ősszel tartanák - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Magyarország déli szomszédjánál csütörtökön este 24 koronavírussal fertőzött beteget tartottak nyilán.

Aleksandar Vucic államfő tévébeszédében azt kérte Szerbia népétől, hogy legyen egységes, szolidáris és összetartó. Ana Brnabic miniszterelnöktől azt kérte, hogy hozzon létre két válságstábot, az egyik az egészségügyi helyzettel, a másik pedig a koronavírus okozta gazdasági következmények elhárításával foglalkozzon.Bejelentette, hogy április elsejétől tartósan tíz százalékkal megemelik az egészségügyben dolgozók bérét.

Pénzt a nyugdíjasoknak

A szerb elnök arra is kérte, de a hangsúlyból inkább követelte az emberektől, soha többet ne üljenek fel a hazugságnak, és ne terjesszék a téves információkat a páciensek állapotával kapcsolatban. Tájékoztatta közönségét, hogy az országnak 1008 lélegeztetőgépe van: 2009-ben 350 ilyen eszköz állt a betegek rendelkezésére, és két hét múlva még ötszázzal több lesz.

Bejelentette, hogy a nyugdíjasok április 1. és 15. között legkevesebb négyezer dináros (11 ezer forint) segélyt kapnak, hogy fertőtlenítőszereket vehessenek, majd hozzátette, Szerbia felkészültebb, mint egyes Európa Uniós országok. "Az elmúlt három napban az emberek többet vásároltak, mint az előző egy hónap során. Ezt nem bírná elviselni se Németország, se az Amerikai Egyesült Államok. Bízniuk kell az állami szervekben, azokban, akik dolgoznak, akik mindig önök mellett lesznek" - közölte.

Gyorsan felejtett

Nem is lenne ezzel a huszonhárom perces értekezéssel semmi gond, ha az emberek rövid távú memóriáját sikerült volna a beszéd előtt megsemmisíteni - hívják fel a figyelmet az elnök korábbi szereplésére a hírportál szerkesztői. Vucic február végén ott állt Branimir Nestorovic tüdőgyógyász mögött, aki közölte, hogy a koronavírus a világ legnevetségesebb vírusa, ha nem lenne teszt, amellyel meg lehet állapítani a fertőzöttséget, nem is tudnánk, hogy járvány van.

Pánik helyett azt tanácsolta a nőknek, hogy menjenek bevásárolni Olaszországba, mert egyrészt őket védi az ösztrogén, másrészt senki sem megy most oda, és úgy hallotta, hogy jelentős árleszállításokra lehet számítani.  Emellett azt se felejtik el az emberek, hogy március 11-én Ana Brnabic még azt mondta: államtitok hogy Szerbiának hány lélegeztetőgépe van.

Ez a hétvégi helyzet

Szerbiában szombat este óta nem regisztráltak újabb beteget, így a fertőzöttek száma továbbra is 46. A belgrádi kormány döntése értelmében vasárnaptól a Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Spanyolországból, Görögországból és Svájcból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek Szerbia területére.

Ugyanez vonatkozik már néhány napja az Olaszországból, Iránból és Romániából érkező nem szerb állampolgárokra. A szerb állampolgárok beléphetnek a saját országukba bárhonnan is jönnek, de ha a hatóság úgy ítéli meg, karantén alá helyezhetők. A belgrádi kormány napról napra bővíti azon országok listáját, amelyek állampolgárai nem léphetnek be az országba.

Frissítés: Szükségállapotot hirdettek Szerbiában

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg - írta az MTI.

Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni - hangsúlyozta a szükségállapot kihirdetésekor Aleksandar Vucic államfő. Szavai szerint a harc az idősekért, de a jövőért is folyik.

A kormány vasárnap késő este dönt azokról a lépésekről, amelyek a szükségállapot alatt lesznek érvényben, ám a korábbi bejelentések szerint várhatóan bezárnak a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak lesznek nyitva. Szerbiában eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.