Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szingapúrban bejelentették, hogy akik nem tartják meg a koronavírus-járvány miatt előírt távolságot másoktól nyilvános helyen, azok brutális büntetésekre számíthatnak - írja a CNBC. Az egészségügyi minisztérium sajtóközleménye szerint, aki nem marad másoktól legalább egy méterre, az 10 ezer szingapúri dollár, azaz 2,234 millió forint bírságra számíthat vagy, ha nem tud fizetni, akkor hat hónapra börtönbe zárhatják. Súlyos esetekben mindkét büntetés kiszabható párhuzamosan.

Az egyméteres távolságot meg kell tartani akkor, ha valaki olyan helyiségben foglal helyet, ahol a székek vagy padok nincsenek rögzítve a padlóhoz. További jellegzetes példa erre a sorállás: az egymás mögött állóknak legalább egy méterre kell lenniük az előttük lévőtől. Ezek a drákói rendszabályok április 30-áig maradnak érvényben az 5,6 millió lakosú városállamban, amelynek területe mindössze 1,2-szer akkora, mint a Balatoné.

Gigantikus gazdaságösztönző csomag

A büntetési tételek azokra is vonatkoznak, akik fertőzöttek, ám ennek ellenére elhagyják a lakásukat, továbbá azokra, akik külföldi útjukról hazaérkezve nem tartózkodnak otthon 14 napos önkéntes karanténban. Ez utóbbit magyarázhatja, hogy a városállamban március végén újra növekedésnek indult a fertőzöttek száma - miután februárban és márciusban megállt az emelkedés -, nagyobb részben azért, mert külföldről érkezők újra behurcolták a vírust Szingapúrba. Összesen valamivel kevesebb mint 700 fertőzöttet tartottak nyilván a városban.

A bárokat, a klubokat a mozikat és más szórakoztató létesítményeket már korábban bezáratták április 30-áig. A bevásárlóközpontoknak és a vendéglőknek, ha nyitva tartanak, gondoskodniuk kell arról, hogy lazán elférjenek bennük az emberek. A vallási szolgáltatásokat felfüggesztették. Ugyanakkor nem vezetettek be teljes iskolabezárást, továbbá a hivatalok és a boltok is nyitva vannak.

A szingapúri vezetés a napokban fogadott el további 48 millió szingapúri dollár (a paksi bővítésre adott orosz hitel háromszorosa) támogatási keretet a vállalatoknak és a háztartásoknak, mert becslések szerint a gazdaság a korábban vártnál jobban, 1-4 százalékkal zsugorodhat 2020-ban.