A mintegy 40 szakértő véleményének átlaga szerint az idén a török hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékkal csökkenhet, ezen belül a második negyedévben 8,6 százalékos, a harmadik negyedévben pedig 5,3 százalékos gazdasági visszaesés várható.

A koronavírus megjelenése előtt a török kormány 5 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Az első koronavírusos megbetegedést március közpén regisztrálták Törökországban, a kormány azóta sem változtatott az előrejelzésén. Az idei első negyedévi gazdasági teljesítményről szóló adatot május 29-én ismertetik, a szakértők 4,4 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A Reuters által megkérdezett elemzők jövőre már 3,7 százalékos GDP-növekedést várnak Törökországban. A török gazdaság utoljára 2009-ben esett, akkor 4,7 százalékkal zsugorodott. A 2010 és 2018 közötti időszakban átlagosan 5 százalékkal erősödött a török gazdaság, amelynek egyik fő hajtóereje az építőipar volt.

Tavaly a török gazdaság már csak szerényen, 0,9 százalékkal nőtt. Tavaly július óta a jegybank 24 százalékról a jelenleg érvényes 9,75 százalékra szállította le az alapkamatot, hogy ezzel is élénkítse a lassuló gazdaságot.

A Reuters által megkérdezett szakértők várakozása szerint a jegybank idén folytatja a tavaly megkezdett kamatcsökkentési sorozatot, és június végére az alapkamat 8 százalék lesz.