Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, ezért hatályon kívül helyezték az egészségügyi miniszter rendeleteit, amelyek alapján eddig kórházban tartották a koronavírus-fertőzötteket, és karanténba küldték a fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy járvány sújtotta országokból érkezett embereket.

A hétfői kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök újabb burkolt támadást intézett az alkotmánybíróság ellen, amelyet azzal vádolt, hogy az ellenzéki szociáldemokraták befolyása alatt áll. "Nem ismerek olyan járvány sújtotta országot, amelyben az állami intézmények segédkezet nyújtottak volna a polgárok védelmét célzó kormányzati intézkedések bojkottálásához" - jegyezte meg a miniszterelnök. Orban szerint a kormánynak - meghozataluk idején - megvolt a törvényes alapja a járvány megfékezését célzó szigorú intézkedésekre, amelyek nélkül sokkal súlyosabb lenne a járványügyi és gazdasági helyzet Romániában.

A kormány által elfogadott törvénytervezet felhatalmazná a járványügyi operatív törzset, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremt a fertőzöttek - kórházban vagy akár otthonukban történő - elkülönítésére.

A fertőzés terjedését meggátoló óvintézkedések - a karanténrendelet vagy elkülönítés - megszegéséért öttől tízezer lejig (360-720 ezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki, vagy büntetőeljárás indítható, amennyiben az kimeríti a betegségek leküzdésének meghiúsítását, amiért már börtönbüntetés jár.

A tervezetet a parlamentnek is el kell még fogadnia, addig senkit sem lehet akarata ellenére kórházban vagy karanténban tartani Romániában.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az alkotmánybírósági döntés óta 550 koronavírusos beteget kellett kiengedni a kórházakból, köztük egy olyan, magára és környezetére is veszélyt jelentő pácienst sem sikerült maradásra bírni, akinek légzési nehézségeket okozott a betegség.

A karanténintézkedések jogalapját felszámoló alkotmánybírósági döntés pénteki hatályba lépésekor még csaknem 60 ezer külföldről érkezett, vagy fertőzöttekkel kapcsolatba került ember várta otthoni vagy hatósági karanténban a betegség lappangási idejének leteltét. Azóta a hatóságok nem közöltek összesítést arról, hogy hányan hagyták el a karantént. Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma hétfőn meghaladta a 7200-at, közülük hatezren vannak kórházban.