Csak most jöhet a járvány legveszélyesebb szakasza

Bár a hivatalos kommunikáció szerint tavasszal csapott le a koronavírus-járvány legsúlyosabb szakasza, mivel az új kórokozó felkészületlenül érkezett, egy amerikai szakértő szerint az USA-ban októberben az eddigieknél veszélyesebb szakaszába lép a járvány. Érvei a világ más országaiban is igazak.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 11. péntek, 11:19
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban - akárcsak Európában és Magyarországon is - április volt a koronavírus-járvány legdrámaibb és legveszélyesebb szakasza. A halálozási számok nőttek, hiányos volt a kórházak védőfelszerelése kezdve a gumikesztyűktől egészen a lélegeztetőgépekig. A gazdaság hanyatlott, a munkanélküliség nőtt - az USA-ban konkréten a munkanélküliségi ráta megközelítette a 15 százalékot.

Azóta az egészségügyi felszereléseket beszerezték és az orvosok kitapasztalták, hogyan lehet eredményesen kezelni a koronavírus-betegségben szenvedő pácienseket. Kiderült, kik a legveszélyeztetettebbek - az idősek -, így például az idősotthonokat a második hullám érkezésekor azonnal lezárták. Most a fiatalokon a sor, hogy átvészeljék a koronavírus-fertőzést, ami mérsékli a súlyos és a halálos eseteket. Ami a gazdaságot illeti a tavasszal elindított válságkezelés tovább működik.

Nem úgy van

Ezt mondják az embereknek a politikusok, ám Barry Eichengreen közgazdász professzor, az IMF korábbi tanácsadója úgy véli: a legrosszabb még hátravan, az egészségügyben és a gazdaságban is. Igaz ugyan, hogy a jobb orvosi ellátásnak és a betegek kedvezőbb korösszetételének köszönhetően csökkent a halálozás, ám az USA például még mindig naponta ezren veszik életüket a koronavírus miatt, ami megfelel az április eleji adatnak.

Ha pusztán ezt néznénk nem kapnánk pontos képet, mert nem vennénk figyelembe a koronavírus-betegség utóhatásait. A több tízezer új amerikai fertőzött jelentős része fog emiatt hosszú ideig szívpanaszokkal küszködni, illetve fogja úgy érezni, hogy nem tért vissza a korábbi fizikai teljesítőképessége. Emellett sok amerikai - és nem csupán amerikai - belenyugodott abba, hogy a vírus szedi az áldozatait. A napi 40 ezer új fertőzés és ezer halott "normálissá" vált, az embereknek elegük van a korlátozásokból és képesek politikai ügyet csinálni abból, hogy ki hord maszkot és ki nem.

A gazdaság sem

Ami a gazdasági válságkezelést illeti ezen a téren azért válhat súlyosabbá a helyzet, mert a világ kormányai és jegybankjai lényegében kilőtték a muníciójukat a tavasz forduló idején. Az újabb kötvényvásárlások például egyre kevesebb hasznot hoznak, miután már így is leszorították a hozamokat és a kamatok újra nullán állnak, mint a 2008-as összeomlást követő egy évtizedben.

Eközben az amerikai kongresszusban, amelynek jó pár képviselője újraválasztási csatáját vívja a novemberi szavazás előtt, elveszett a kétpárti egyetértés a teendőkről, ami tavasszal jórészt még megvolt. Így például hagyták kifutni az amerikai családokat támogató 600 dolláros állami fizetést, Donald Trump és más republikánusok arról beszélnek, hogy ott rossz a helyzet, ahol a vezetők demokrata politikusok.

Vakcina

A "megoldás", amire mindenki vár a vakcina, ám a volt IMF-tanácsadó szerint ez a lehető legnagyobb veszély. Mármint nem maga az oltás, hanem a várakozás, hogy az majd mindent megold. Nem pusztán arról van szó, hogy a sürgetett fejlesztés miatt gyengén tesztelt szerek veszedelmes mellékhatásokkal járhatnak, hanem arról is, hogy az vakcinaszkepticizmus miatt sokan úgysem oltatják majd be magukat.

Marad az úgynevezett nyájimmunitás megszerzése, azaz a társadalmak átfertőződése nyomán a spontán kialakuló védettség, ám a cikkíró szerint koronavírussal párosuló számos társbetegség miatt, amelyek tovább gyengítik az embereket, ez sem kínál boldog végkifejletet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy októberben kezdődik az influenzaszezon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.09.12 13:00

A nyájimmunitás, önámítás. Van is, nincs is. Nyájimmunitás van az influenza ellen is ugyebár elvileg. Gyakorlat meg az, hogy a vírus új mutációi folyamatosan jönnek létre, melyek között egy-egy fittyet hány a nyájimmunitásra, sőt az oltásra is, és rendre van influenza járvány ugyebár... halottakkal... Ez a korona hasonló is, de más is kissé... a szövődményei bonyolultabbak (ugyebár már van szó agyról és szívről is), halálosabb, ragályosabb... oké átfertőződünk, lesz nyáj immunitás.. de meddig? MIkor jön, jöhet-e az a variáns, amit nem hat meg a nyájimmunitás és ismét borzalmas pusztítást végez a populációban? Nem tudjuk a választ. Mikor jön egy kereszt mutáció az influenzával? Mikor jön, jöhet-e egy szupervírus (akár ezekből evolválódva), ami ellen sem oltás, sem karantén, sem nyájimmunitás nem véd, hanem teljes kipusztulást okoz..? Nem tudjuk... Egyértelmű, hogy a Természet ki akarja irtani ezt az extrém káros és veszélyes parazita fajt, mert elege van belőlünk és teljesen igaza is van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2020.09.11 13:16

A járványhelyzetről, röviden:

https://www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvany

Meg az egész is felettéb tanulságos, az utóbbi időszak aktualitásairól: az Index halála, a Kaleta-féle gyerekpornó ügy, járványhelyzet, stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html