Koronavírus: a nyugdíjasoknak üzent az amerikai járványügyi központ

Az amerikai tőzsdéken hétfőn rövid időre felfüggesztették a kereskedést, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pedig élelmiszer-és gyógyszervásárlásra bíztatta az időskorúakat - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. március 9. hétfő, 21:35
Fotó: Getty Images

Hétfő délelőtt a részvények meredek zuhanása miatt mintegy 15 percre leállt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, majd amikor újraindult, a legnagyobb tőzsdei indexek - Dow Jones, Nasdaq - több mint 6 százalékos zuhanást mutattak. Elemzők szerint a 2008-as pénzügyi válság óta ez volt a legnehezebb nap a pénzvilágban. A tőzsdei válság és az olajárak zuhanása megrázta a pénzpiacokat - értékelte a helyzetet a The Wall Street Journal.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált, elsősorban az olajár esésére. "Szaúd-Arábia és Oroszország az olajáron és az olajkitermelésen vitatkozik. Ez és a fake news az oka a piaci zuhanásnak" - írta. Egy másik bejegyzésben hozzátette: "jó hír a fogyasztóknak, a benzinárak csökkenőben vannak!".

Egy későbbi Twitter-bejegyzésben pedig az influenzajárványt hasonlította az új típusú koronavírus okozta fertőzésekhez. Mint írta, tavaly 37 ezer amerikai halt meg, és évente átlagosan 27-70 ezren vesztik életüket influenzában. Most viszont megfogalmazása szerint "semmi nincs lezárva, az élet és a gazdaság megy a maga útján. Jelenleg 546 bizonyított koronavírusos fertőzés van, 22 halálos áldozattal".

Az elnök szavait elemzők úgy értékelték, hogy megpróbálja kisebbíteni a koronavírusos fertőzések terjedésének jelentőségét. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a kormányzat többféle intézkedést fontolgat. Trump és Steve Mnuchin pénzügyminiszter arról készül egyeztetni, hogy fizetett betegállományt vezetnek be a koronavírusos fertőzés nyomán megbetegedettek számára. Egyes sajtóhírek szerint a szenátus pénzügyi bizottsága célzott adókönnyítéseket tervez, bár ennek részleteiről nem nyilatkoztak.

Új koronavírus okozta fertőzéseket eddig az Egyesült Államok 34 tagállamában és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben diagnosztizáltak.

Nancy Messonnier, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) légúti betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója azt javasolta az időskorúaknak és azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, hogy hosszú időre vásároljanak be, és töltsék fel élelmiszer-, illetve gyógyszerkészleteiket. A vírus könnyen és gyorsan terjed, és "lényegében nincs védettség ellene".

Több amerikai tagállamban hoztak intézkedéseket: vasárnap a nyugati parti Oregon követte Washington, Florida, vagy Kalifornia példáját, és egészségügyi szükségállapotot hirdetett. New York és a szövetségi főváros, Washington DC között felfüggesztették a gyorsvonatok közlekedését, az északnyugati Washington államban, Kaliforniában és New Yorkban több egyetemen felfüggesztették az oktatást, illetve csakis online foglakozásokat tartanak.

New York államban Andrew Cuomo kormányzó jelentette be: mivel kevés folyékony fertőtlenítőszer van, ezért még a héten nagy mennyiségben szállítanak kormányzati hivatalokba, állami intézményekbe, iskolákba, börtönökbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.09 23:56

"az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pedig élelmiszer-és gyógyszervásárlásra bíztatta az időskorúakat "

Az ostoba amerikai nyuggereket még erre is biztatni kell! A mi előrelátó nyuggereink bezzeg rég telepakolták az egész lakást konzervekkel, szappanra már nem is maradt egy fillérjük se!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.09 22:14

"Mint írta, tavaly 37 ezer amerikai halt meg, és évente átlagosan 27-70 ezren vesztik életüket influenzában."
Ja, csakhogy az influenzától való megbetegedésbe nem hal bele minden harmadik aki elkapta. Majd miután a koronavírus is annyi ember szervezetében lesz jelen mint az influenzavírus akkor beszéljünk a statisztikákról.
Ettől függetlenül érdemes késleltetni az egyébként elkerülhetetlent, mert minél később kapja el valaki annál tovább él.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html