A mindennapokat felforgató, durva gazdasági válságot előidéző járványt okozó koronavírus elleni vakcinára még várni kell. Igaz, a legoptimistább jóslatok szerint akár már az idén elkészülhet. Az Oxfordi Egyetem kutatói csütörtökön pedig megkezdik az egyik lehetséges vakcina tesztelését embereken.

Óriási összeg hiányzik egyelőre

Óriási eredmény lenne a koronavírus-vakcina kifejlesztése, de a kutatáshoz szükséges pénz sincs meg. Az Index összefoglalója szerint Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videókonferenciát hívott ossze május 4-ére, amelyen az európai államok pénzt ajánljanak föl a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére, illetve egyéb tudományos erőfeszítésekre. Az elnök szerint a kutatás finanszírozása ugyanis nincs megoldva.

Von der Leyen a Politico című lapnak azt mondta : szerinte 8 milliárd euró kell a kutatás finanszírozására. Az összeg mostani árfolyamon 2840 milliárd forint, vagyis a tavalyi magyar GDP 6 százalékára lenne szükség.

Távolabb van?

Ha sikerül is a kutatásra, fejlesztésre megszerezni a szükséges pénzt, akkor jön a következő probléma. Ugyanis ahhoz, hogy a vakcina a világon mindenkinek védettséget adhasson, tömegesen kell legyártani az ellenszert. Márpedig ehhez jelentős gyártókapacitásokra van szükség, amelyek most nem állnak rendelkezésre.

Ahhoz, hogy az ellenszer a harmadik világ országaiba is eljusson, akár évek telhetnek el az Index cikke szerint, mert a világ képtelen nagyon gyorsan elég sokat termelni belőle. Ezért a minden országnak azon kell lennie, olyan szintre fejlessze a vakcinagyártó kapacitást, hogy amikor elkészül az ellenszer, akkor tömegesen és azonnal elő lehessen azt állítani.