Oltási problémákra keresik a választ Kínában

A tervek szerint Kínában is kiterjesztik a koronavírus elleni oltási programot az idősekre a kormányzati engedélyek beszerzésének, valamint a vakcinagyártás bővítésének függvényében - derül ki egy, a China Daily című kínai pártlap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikkből.
Csernátony Csaba, 2021. január 25. hétfő, 07:18
Fotó: Getty Images

Kínában jelenleg a 18 és 59 év közötti korosztály került előtérbe az oltási kampányban abból a megfontolásból, hogy munkájuk során nagyobb kockázatnak vannak kitéve a vírusfertőzés szempontjából. Első lépésként ezen a korosztályon belül is egyebek mellett a hűtési láncban dolgozók, vámtisztek, az oltóanyagok szállításában részt vevők, valamint a személyszállításban dolgozók kaphatják meg a védőoltást, az egészségügyi dolgozókat pedig zömében már a tavalyi, sürgősségi program keretében beoltották - számolt be az MTI.

Az elmúlt hónapok során azonban nyilvános vita tárgyává vált Kínában a 60 év feletti korosztály oltása is, hiszen az időseknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a Covid-19 súlyosabb tünetei fertőzés esetén. A China Daily Sao Minget, a kínai járványügyi központ kutatóját idézve azt írta: nincsenek érvényben egészségügyi korlátozások a 60 év felettiek oltását illetően.

"A klinikai tesztek első és második fázisa során időseken is ugyanazokat a teszteket végeztük el, mint a 18 és 59 éves korosztály tagjain"

- mondta Sao. A szakember szerint ezekben a fázisokban az időskorú tesztalanyoknál kevesebb mellékhatást figyeltek meg a fiatalabbakhoz viszonyítva. Hozzátette azonban: a problémát az jelentette, hogy a klinikai tesztek harmadik fázisába már nem tudtak elegendő időskorú önkéntest bevonni, hiszen addigra Kína szárazföldi részén a járványt már nagyrészt megfékezték.

A kínai fejlesztésű vakcinák klinikai tesztjeinek harmadik fázisát a járványhelyzet alakulása miatt zömében külföldön végezték. Sao pedig a Brazíliában végzett tesztek példáját véve rámutatott: az önkéntesek többségében a helyi egészségügyi dolgozók köréből kerültek ki, akiknek az életkora jellemzően 60 év alatti.

Az időskorúak oltásának azonban nem csupán a kevés tesztalany az akadálya - húzta alá a China Daily. Liang Hsziao-feng, a Kínai Megelőző Gyógyászati Szövetség elnökhelyettese a lapnak az időskorúak oltásának szervezési problémáiról beszélt, kiemelve, hogy mivel e korosztály számára fizikai problémák miatt nehézséget jelenthet eljutni az oltási helyszínekre, szükséges lehet az otthoni oltásfelvétel lehetőségének, vagy az oltási helyekre szállításuknak a megoldása. Az otthoni oltás azonban munkaerő problémákat okozhat az egészségügyben - tette hozzá.

A logisztikai kérdések mellet Liang felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősek körében növelni kell a hajlandóságot a vakcina felvételére, ugyanis a korosztályból sokan úgy vélik, hogy nincsenek kitéve a fertőzés veszélyének, vagy a koronavírus okozta betegséget (Covid-19) az influenzával tartják egyenértékűnek. "Meggyőzni őket arról, hogy felvegyék a védőoltást ezért szintén kihívást jelent" - mondta.

Mindkét megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a vakcina ugyan segít megelőzni a fertőzés kialakulását, de a beoltottaknak ugyanúgy be kell tartaniuk a járvány elleni óvintézkedéseket. A kínai egészségügyi bizottság jelentése szerint az ország szárazföldi részén szerdáig már 15 millió embert oltottak be a koronavírus ellen, míg összesen 50 millió ember beoltását tűzték ki február elejéig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.25 19:40

@totyika: Geriátriában az idős a 65 év feletti az agg a 85 év feletti a matuzsálem a 100 év feletti.
Ami orvosilag kuka!
Ugyanis a biológiai kor számít.
Van 110 éves akinek a biológiai kora olyan mint egy 50 évesé és van 50 éves akinek olyan mint egy 110 évesé. Sok-sok paraméterrel belőhető de legjobb ingyenes teszt az őszülés mértéke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.25 19:36

Az időseknek idős az immunrendszer.
Akármilyen furcsa is!
Aztán van 110 éves akinek olyan jó, hogy legyőzi a vírust...mert kivétel!
Az időseknél az összes vakcina hatástalanabb mint a fiataloknál. Pl. influenza ellen is a folyamatos 5.-6. évben ad védelmet még egy kisgyereknél a 2. adag.
Azért is van, hogy kisgyerekek először kétszer kapnak influenzaelleni oltást.
A COVID nem felsőlégúti betegség mint az influenza hanem immunológiai betegség. Az AIDS amihez a legközelebb áll ha hasonlítgani szeretné valaki ami amúgy teljesen értelmetlen.
A COVID oltás az influenzaoltashoz képest nagyságrendekkel nagyobb immunválaszt vált ki.
Nagyon agg, gyenge immunrendszerű betegek akár bele is halhatnak az immunválaszba!
Nekik eleve külön vakcinát kellene kifejleszteni mint a gyerekeknek a szuperterjesztőknek is.
Most kísérleti oltások vannak csak.
Ezzel kell beérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2021.01.25 17:50

És kik az idősek? Én pseciel nem vagyok öregebb, mint Napóleonka, mindössze korábban születtem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html