Leállhat a vakcinák gyártása egy technikai gond miatt

A koronavírus-oltások gyártásához szükséges speciális, nagy méretű, steril műanyag zsákok hiánya miatt leállhat a gyártás. A vakcinák előállítóinak néhány hónapra elegendő készletük van ebből a gyártóeszközből.
Komócsin Sándor, 2021. február 18. csütörtök, 09:11
Fotó: Napi.hu

A koronavírus-vakcinák gyártóinak gondot okoz az oltások gyártásához szükséges nagy méretű műanyagzsákok beszerzése - írja a Financial Times az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Ez szűk keresztmetszetet teremthet a gyártásban, és gondokat okozhat az szállításokban. Ezek a steril zsákok kétezer liter olyan anyagok képesek befogadni, amelyek a vakcinák nyersanyagául szolgálnak. A Pfizet/BioNTech páros, a Moderna és a Novarax is használja ezeket, igaz, nem egyforma méretűeket.

A Novarax vezérigazgatója, Stanley Erck elmondása szerint ebből a kellékből csak a februári, a márciusi és az áprilisi termelés kiszolgálásra van elegendő készletük. Ha kifogynak, be kell zárni a gyárat. A zsákok legfőbb gyártója a Merck gyógyszergyár MilliporeSigma divíziója, amely a cég Mobius nevű keverőgépeihez gyártja a zsákokat. Egy az ügyhöz közelálló forrás szerint tavaly figyelmeztették a gyártót, hogy meg fog ugrani a kereslet a terméke iránt. A MilliporeSigmánál azt mondják, a nap 24 órájában heti hét napon át dolgoznak a termelésük felpörgetésén.

A vakcinák keverését elvileg el lehet végezni egyszerűen rozsdamentes üstökben is - mondta egy szakértő a brit üzleti lapnak -, ám egy ilyen technológiai változtatás engedélyeztetni kellene. Emellett az átállás időt venne igénybe, ami további késlekedést okozna a szállításokban. A műanyag zsákok hiánya nem az egyetlen gyártási probléma, nyersanyaghiány is veszélyezteti az úgynevezett mRNS-alapú oltások gyártását, amilyen például a Pfizer/BioNTech és a Moderna készítménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.02.18 17:52

Így nyomják fel Pfizerék az árakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html