A három politikus szerint a következő hetekben szorosan együttműködnek "annak biztosítására, hogy a vírus soha többé ne terjedhessen közösségeinkben ilyen mértékben". Az összehangolt erőfeszítések nem zárják ki az egyes tagállamok önálló, az állam sajátosságait figyelembe vevő lépéseit.

Lakosságunk egészsége mindennél fontosabb - írták a közleményben az MTI szerint. Az egészségügyi szakemberek véleménye és nem politikai megfontolások alapján döntenek majd államaik gazdaságának újraindításáról és a társadalmi elkülönülés szigorú intézkedéseinek lazításáról.

Gavin Newsom közölte: kedden előterjeszti a szigorítások fokozatos feloldására vonatkozó tervezetét.

Hétfői sajtóértekezletén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt jelentette be, hogy az északkeleti tagállamok - Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware és Pennsylvania - kormányzóival közösen készülnek a gazdaság újraindítására. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey kormányzója ugyanakkor a sajtótájékoztatóba videón bekapcsolódva azt közölte, hogy államában még távolról sem tetőzött a járvány. Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója is.

Donald Trump amerikai elnök a járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport hétfő esti sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az egész ország gazdasági újraindításának tervét, ebben egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de a végső döntés az övé, illetve a szövetségi kormányzaté. Döntése meghozatalakor mindenképpen támaszkodik a járványügyi szakemberek tanácsaira.