Szeptembertől felfüggesztették a fogmosást a pécsi óvodákban - írja a Népszava. Az óvodai vezetők közösen döntöttek így, azt gondolván, hogy az egymás mellett fogat mosó gyerekek fröcskölése, a fogkefék és poharak esetleges egymáshoz érése a csoportba bejutó koronavírus terjedését megkönnyítené.

A tiltásról értesülő fogorvosok elhibázottnak tartják a döntést, erről beszéltek a helyi lapokban. Elmondták, hogy az ovisok 90 százalékának van már rossz foga, és ennek megakadályozására ebben a korban kell kialakuljon a fogmosás rutinja, ezért volt hiba megszüntetni a fogak óvodai ápolását. Véleményük azonban nem érdekelte a bölcs óvodaigazgatókat.

A szülők azért érzik elhibázottnak a fogmosás elhagyását, mert az óvodában a távolságtartás betarthatatlan, életidegen. Az ovisok állandóan egymás közelében vannak, összedugják fejüket, a kicsik lehelete összekeveredik, ezért, ha bekerül közéjük a vírus, akkor az úgyis megállíthatatlan lesz. Így a fogmosásnak már nem igen jut szerep a vírus terjesztésében. Az óvónők nevetéssel és legyintéssel válaszoltak az intézkedésre: tudják, hogy semmi értelme az egésznek