Koronavírus: jelentősen csökkent az újonnan diagnosztizáltak száma Olaszországban

Ötszázhetvenöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 745-t Olaszországban - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont több mint harmadára csökkent az utóbbi egy nap alatt, és járvány kezdete óta most a legmagasabb a huszonnégy óra alatt meggyógyultak száma.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 18. szombat, 00:10
Fotó: Getty Images

polgári védelmi hatóság vezetője Angelo Borrelli bejelentette, hogy jövő héttől csak hétfőn és csütörtökön, a szokásos esti hat órás időpontban tartanak nyilvános tájékoztatót. A többi nap az adatokat a hatóság honlapján közlik. A halottak száma enyhén emelkedett a korábbi 525-höz képest.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 355 volt az egy nappal ezelőtti 1189-hez képest. Utoljára a járvány kezdetén, március első napjaiban volt ilyen alacsony az igazolt betegek huszonnégy óra alatt mért emelkedése.

Az aktív fertőzöttek száma elérte a 106 962-t. Hetvenhárom százalékuk nem szorul kórházi kezelésre, és házi karanténban van. Az intenzív osztályokon valamivel több mint 2800 személyt kezelnek. A gyógyultak száma túllépte a 42 ezret: az utóbbi egy napban 2563 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, ami az eddigi legmagasabb.

Végre van eredménye a korlátozásoknak

Franco Locatelli a Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke megerősítette a járványgörbe lefelé ívelését. Kijelentette, hogy a márciusban bevezetett óvintézkedéseknek végre meglett az eredménye. Hozzátette, hogy Olaszország "fertőzöttebb" északi és "kevésbé fertőzött" déli térségében a járványhelyzet továbbra is eltérő. Korábbi nyilatkozataiban az Iss vezetője hangoztatta, hogy az olaszok kilencven százaléka még ki van téve a fertőzés veszélyének.

A járvány gócpontjának számító Lombardiában 344-re csökkent az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma a korábbi 941-hez képest. Lombardia kormányzója korábban bejelentette, hogy május 4-től újraindítja a termelést a tartományban. A déli Campania kormányzója pénteken úgy reagált, ha az északi régió feloldja a kijárási korlátozást, akkor Campania lezárja a határait az északról érkezők előtt. Sajtóértesülések szerint ha a számok további csökkenést mutatnak, a kijárási korlátozást már a jövő héttől fokozatosan feloldhatnák. A korlátozást csak a 18 éven aluli és a 70 éven felettiek esetében akarják fenntartani.

Az Iss adatai szerint február vége óta mintegy 7 ezer személy halt meg az olaszországi idősotthonokban, majdnem felük a koronavírus-járvány szövődményei miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK