Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy idős, 89 éves nő a napokban Hollandiában belehalt abba, hogy másodszor is megfertőzte a koronavírus. Ez az első ilyen eset a járvány kitörése óta - írta a BNO News hírportál. Az illető egy ritka fehérvérűség-betegségben szenvedett, ami gyógyíthatatlan, de kezelhető. Az esetről beszámoló kutatók az Oxford University Pressben jelentették meg riasztó tapasztalatokat hozó jelentésüket.

Az asszony az év első felében jelentkezett az egyik holland kórház sürgősségi osztályán azzal, hogy láza van és nagyon köhög. Tesztelték koronavírusra, amiből kiderült, hogy megfertőződött a járványban, ezért bent tartották a kórházban öt napra. Ez alatt sikerült enyhíteni a tüneteit, amelyek végül teljesen elmúltak, leszámítva a vírus egyik ismert tartós hatását a fáradékonyságot.

Közel két hónappal később és csak néhány nappal azt követően, hogy az asszony új kemoterápiás kezelést kezdett, újra belázasodott, köhögni kezdett és légzési zavarai lettek. Amikor visszakerült a kórházba, kiderült, hogy újra megfertőződött a koronavírussal, miközben 4-6 napig nem találtak a szervezetében antitesteket.

Nem férhet hozzá kétség

A nyolcadik napon a beteg állapota válságosra fordult és két héttel később belehalt a koronavírus-betegségbe - összegzik az esetet a tanulmány készítői. A kutatók hozzáfértek azokhoz a mintákhoz, amelyeket a két fertőzés során vettek. Ezek összehasonlításából kiderült, hogy a vírus genetikai összetevői eltérőek voltak, még pedig olyan értékben, amit nem lehet megmagyarázni az élő szervezetben lezajló evolúcióval.

Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy az asszony kétszer fertőződött meg a koronavírussal, azaz nem a korábbi betegsége tért vissza. Eddig a kutatók 23 olyan esetet jegyeztek fel, amelyekben valaki kétszer fertőződött meg, ám ezek egyike sem végződött halállal. Az ilyen esetek felderítése nehéz, mert sok munkát igényel. Megtévesztő lehet, hogy az emberek hónapokig fertőzöttek lehetnek anélkül, hogy megbetegednének. Ezért csak a vírus genetika vizsgálata nyújthat bizonyosságot.