Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyorsan terjedő Vuhan koronavírus-járvány miatt egyre fontosabb lenne, hogy a kutatók és a gyógyszergyártók hatékony készítményeket találjanak a vírussal szemben. A LiveScience szerint egyre több az ígéretes, kísérleti fázisban lévő hatóanyag, vagy gyógyszer, soknak már a pozitív hatása is igazolt, de áttörést még nem értek el. Viszont a betegség kitörése miatt sokakból lehet laboratóriumi tesztalany Kínában, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A kutatók szerint viszont a már világszerte mindeddig 565 halálos áldozatot követelő koronavírus-törzs fertőzöttjei eddig nem kaptak célzott kezelést, vagyis idővel jelentősen jobbak lehetnek a túlélési esélyek, ha kitapasztalják, hogy milyen készítmények érnek el pozitív változást a betegeknél. Viszont nem tudni, hogy mikor sikerülhet valódi eredményeket felmutatni, ugyanis az elmúlt években viszonylag kevés vírus ellen is hatékony készítményt jegyeztek be. Hétköznapi helyzetekben elég csak az egyszerű influenzára vagy náthára gondolni, amelyeknél általában csak tüneti kezelésre van mód, de szerencsére maguk a betegségek sem végzetesek.

Egy-két olyan kísérleti gyógyszer viszont már van, ami hatékony lehet. A portál idézi Stephen Morse-t, a Columbia Egyetem professzorát, aki szerint ha egy náthára még nincs is 100 százalékos gyógymód, RNS-vírusoknál már találtak ígéretes készítményeket. Ezek olyan vírusok, amelyek örökítőanyagként nem DNS-t, hanem ribonukleinsavakat használnak. Ilyen például a sokat emlegetett SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vagy a MERS (közel-keleti légzőszervi szindróma), de a jóval ismertebb HIV is. Utóbbi népszerű kutatási terület, ahol sok egészen hatékony kísérleti fázisban lévő gyógyszert vizsgálnak már, hogy hatékony lehet-e a koronavírussal szemben.

Hasonló típusú betegség az ebola is, amelyre már kifejlesztették, az egyelőre állatokon tesztelt remdesivir nevű készítményt. Az első amerikai koronavírus-fertőzöttnél már a kezelőorvosok megkérték az engedélyt az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivataltól (FDA), hogy kipróbálhassák a betegen. A 35 éves férfi állapota a kezelés hatására javult, káros mellékhatásokat pedig nem találtak. Egyelőre az a kérdéses, hogy a remdesivir volt-e a gyógyulás elősegítője. Állatoknál már korábban megállapították, hogy SARS-os és MERS-es betegségeket "képes legyőzni a kísérleti készítmény."

Hasonlóképpen, amerikai kutatók úgy találták, hogy a klorokin - egy jóváhagyott és széles körben alkalmazott malária- és autoimmun betegségek elleni gyógyszer - szintén hatékonyan megakadályozta a 2019-nCoV vírus terjedését az emberi sejtekben laboratóriumi körülmények között.

Az eredmények ellenére, még korai kijelenteni, hogy van ellenszere a Vuhan koronavírusnak: egyelőre azt próbálják elérni a kutatók, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve több pácienst vonjanak be a vizsgálati körbe, hogy teszteljék a remdesivir hatását az új koronavírussal fertőzött betegekre.

Ezek a tünetek, itthon még nincs járvány

A koronavírus fertőzését Magyarországon egyelőre még nem diagnosztizálták. Az itteni hatóságok tájékoztatásai szerint az új koronavírus lappangási ideje még nem pontosan ismert. A jelenlegi adatok szerint átlagosan 7 nap, de a becslések szerint 2-12 nap is lehet. A betegség lefolyása függ attól, hogy milyen a beteg immunrendszere. Pontos adat jelenleg még nincs, néhány hét alatt gyógyulhat meg a beteg.

Az NNK által kiküldött tájékoztató szerint a fontosabb tünetek közé tartozik, hogy a Vuhan koronavírus fertőzése lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel jár. A megbetegedés manifesztálódhat enyhe, közepes és súlyos tünetekkel, ideértve a súlyos tüdőgyulladást, ARDS-t (a tüdő olyan jellegű károsodását, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak), szepszist és szeptikus sokkot.