Franciaországban a legszigorúbb karanténszabályok feloldása utáni harmadik napon mintegy négyszázezer bolt nyithatott ki újra. Az oldások után öt új járványgóc alakult ki, ráadásul a biztonságosnak ítélt, úgynevezett zöld zónákban. A francia elnök, Emmanuel Macron a regionális hatóságokkal folytatott megbeszélésen azt mondta, készek bármikor újra szigorítani, ha folytatódik a trend.

Az Egyesült Királyságban a kijárási korlátozások első lazítása ma lépett életbe, kizárólag Angliában. Bár mindenkit a metróhálózatok kerülésére kértek, de a járműveken tömeg alakult ki és a legtöbben maszkot sem viseltek. A Munkáspárt emiatt kritizálta a kormányt, hogy óvatlanul döntött a kijárási korlátozások feloldásáról.

Európa egyik legsúlyosabban érintett országában, Olaszországban, azon belül is Lombardiában az enyhítés az új esetek számának azonnali megugrásához vezetett. Ugyanakkor a különleges autonómiával rendelkező és gazdag Dél-Tirol a viszonylag alacsony fertőzöttségi adatokra hivatkozva a kormány által javasoltnál hamarabb, hétfőtől engedélyezte az éttermek, szépségipari kisvállalkozások és múzeumok megnyitását - írja az Euronews.