Kínából nemcsak a koronavírus, hanem valami sokkal alattomosabb is ránk szabadult

Az Európai Külügyi Szolgálat (European External Action Service - EEAS) friss jelentése szerint Kína aktív dezinformációs kampányt folytat az EU-ban az államszövetség és a nemzeti kormányok ellen, míg az oroszok álhíreket terjesztenek kamu gyógymódokról, hogy így okozzanak káoszt. Peking mindent bevet, hogy magát állítsa be a koronavírus-járvány kezelésének hőseként, aláásva az EU-ba vetetett hitet. Miközben Kína saját felelősségéről egyre kevesebb szó esik a pandémia kialakulása kapcsán, az uniós intézkedésekről pedig kevesen értesülnek. Ráadásul az a gyanú, hogy a jelentés kiadójára is nyomást gyakoroltak, hogy kesztyűs kézzel bánjon Kínával.
Szabó Dániel, 2020. május 6. szerda, 14:50
Fotó: Getty Images

  • Külföldi kormányok által koordinált kampányok zajlanak az EU tagállamaiban és a szomszédos régiókban, amelyek hamis egészségügyi információkat és hamis állításokat terjesztenek az EU-ról és partnereiről.
  • A jelentések szerint a világjárvány kitöréséért való felelősség elhárítására jelentős erőforrásokat mozgatnak meg külső szereplők, akár nyilvános politikai fórumokon, akár titkos csatornákon.
  • Az EEAS Stratcom és a külső csoportok által végzett elemzés azt mutatja, hogy a Covid-19-ről szóló rendkívül káros dezinformáció különösen az EU-n belüli és azon kívüli kisebb médiapiacokon terjed jól, mert itt a technológiai vállalatoknak kevesebb lehetőségük van az ártalmas álhírdömpinget megfékezni.

Többek között ezek a legfontosabb megállapításai annak a friss uniós jelentésnek, amely a koronavírus-járvány árnyékában megjelent dezinformációs kampányok hatásait és mechanizmusait mérte fel. A kutatások szerint a legaktívabban kínai és orosz állami szereplők próbálják meg kihasználni a helyzetet, hogy zavart keltsenek az emberek között, csökkentsék a bizalmat az államszövetség intézményeiben és a kormányaik ellen fordítsák az állampolgárokat.

Higiéniai diktatúra

A Kreml-közeli szereplők leginkább hamis egészségügyi híreket terjesztenek az EEAS szerint, így például Ukrajnában olyan információkat terjesztettek, hogy a sima tehéntej képes meggátolni a betegség kialakulását. Vagy azt, hogy a hidroxiklorokin mellékhatások nélkül tudja kezelni a fertőzést és annak tüneteit, netán azt, hogy a leghatékonyabb gyógymód a C-vitamin. De orosz állami szereplőkhöz köthető csoportok pénzelnek olyan összeesküvés-elméleteket is, hogy csak a nagy gyógyszergyárak titkolják a már régen meglévő kezelést, sőt, azt is, hogy az egész járvány meg sem történt, pusztán az uniós intézmények akarják ezt elhitetni az emberekkel.

Németországban különösen aktívak az oroszok, ahol például olyan álhírekkel támadják a német vezetést, hogy az egész járvány csak egy ürügy, hogy higiéniai diktatúrává változtathassák az uniós országokat. Máshol pedig azt állítják, hogy valójában sokkal kevesebb a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, azokat a kormányok direkt felnagyítják, meghamisítják az erről szóló adatokat, hogy egy titkos háttérhatalom parancsait teljesítsék és elvegyék az állampolgárok jogait.

Kína mosdatja magát és az EU-ba rúg

Viszont sokkal érdekesebb a kínai kormány nyílt és titkos propagandája, amelyet az ügyben folytat. Már februárban, amikor a 34 éves Li Ven-liang, az új fajta koronavírus megjelenésére először figyelmeztető orvos meghalt, több állam és médium is támadta Kínát amiatt, hogy sokáig megpróbálta eltitkolni a Covid-19 megjelenését. Ezt például azzal támasztották alá, hogy Lít miután egy orvosok által használt internetes fórumon jelezte kollégáinak, hogy szerinte a SARS egy új változata jelent meg Kínában még 2019 végén, a hatóság raportra hívták, majd aláírattak vele egy nyilatkozatot, amelyben megalapozatlannak nevezte saját figyelmeztetését. De azóta az Egyesült Királyság és Franciaország vezetői is jelezték, hogy kétségesnek tartják a kínai adatok hitelességét, a járványkezeléséről szóló állami közléseket. Az Egyesült Államokban Donald Trump elnök, valamint Mike Pompeo külügyminiszter egészen vad állításokat is megfogalmaztak Pekinggel szemben.

A kínai propaganda ezért PR-kampányként maszkokat és egészségügyi védőfelszereléseket oszt szét európai országok között. Úgy beállítva a szállítmányokat, mintha azok adományok lennének, miközben ezekért államok vagy cégek fizetnek is. Nem egyszer kiderült, hogy a termékek nagy része használhatatlan - kezdve a gyorstesztekkel egészen az arcmaszkokig. Ezt a hivatalos diplomácia is terjeszti magáról, de a kínai média arról harsog, hogy mennyire jól is kezelték a járványt, elfedve az állításokat, hogy a titkolózás és a karhatalmi lépések eleinte épp a járvány terjedését segítették, ahogy azt már korábban egyre többen kritizálták.

Robothálózattal kritizáltak

Az EEAS felmérése szerint viszont a dezinformációs hálózataik is működésbe léptek: a közösségi médiában olyan állításokat terjesztenek, hogy Kína a járványkezelés legnagyobb szakértője a világon, bírálják a helyi államokat a lépéseik miatt. Márciusban Olaszországban a Twitteren egy robothálózatot hoztak működésbe a kínai nagykövetség közeli szereplők, hogy az olasz kormányt, valamint az Európai Uniót bírálják a rossz vagy kései intézkedések, a segítség elmaradása miatt. Ennek meg is lett a hatása: egy helyi közvélemény-kutatás szerint a lakosság 52 százaléka Kínára barátként tekintett, miközben 27 százalékra csökkent az uniós intézményrendszerbe vetett bizalom, szemben a februári 42 százalékos szinttel.

Kína pedig nemcsak belföldön, de külföldön is olyan álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztésébe kezdett, hogy az egész járvány az Egyesült Államok hadseregének egy támadásaként indult az ázsiai ország lakossága és gazdasága ellen. Ezzel próbálva gyengíteni a nyugati szövetségi rendszereket.

A Politico brüsszeli újság pedig arról ír, hogy az uniós jelentés kiadása előtt Peking diplomáciai csatornákon követelte, hogy finomítsák a kutatás kínai dezinformációs kampányáról szóló részét. Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell tagadja, hogy erről lett volna szó, állítja, nem vizezték fel a kínai propagandáról szóló részeket, hogy ne rombolják az EU-Kína diplomáciai kapcsolatokat. Borellt egy EP-meghallgatásra is elcitálták, de ott is kitartott amellett, hogy a jelentés helytálló. Azóta viszont kiderült, hogy több Pekinggel kapcsolatos részlet kimaradt a jelentés végső változatából, amire az EEAS vezetője, Lutz Güllner azt mondta, hogy ezeknél nem voltak biztosak abban, hogy egy szervezett dezinformációs kampány részei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.05.08 17:18

fölötti köznép nem fér hozzá (nem is tud róla jobbára).
A dezinformáció alapvető; befelé és kifelé is. Igencsak szűrt hírek jönnek onnan ki, a nemzetközi vizsgáló csoportokat nem engedik be az országba, semmilyen nemzetközi szabályt nem tartanak. Az emberiség leg renitensebb bűnöző nagyhatalma. A bolygó maffia keresztapja. Lényegében a Szovjetúnió szerepét vette át! Az oroszok és az amerikaiak kanyarban sincsenek már hozzá... A belső ellenkezők eltűnnek gyakran valahogy "véletlen", vagy baleset éri őket... stb stb... Biztos nem viccből nyalja már USA is a seggüket. Bármi hír onnan jön, azt igencsak kérdőjelekkel kell fogadni.
Amikor felröppentek az első koronavírus hírek onnan, máris arra gondoltam, hogy simán lehet hogy kamu... és még most sem tudhatjuk biztosan, hogy nem az volt-e hogy szétspriccelték a vírust, otthonra hazudtak egy járványt, mint már látjuk utólag, elég enyhét... tehát saját népüket nyilván nem akarták irtani... abszolút el tudom képzelni, teljesen reális és valószínű lehetőség...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.08 17:10

kivérzetetett Kína felbuzdult azon, hogy a nyugat támogatja és szintén nagyhatalomként kezdett viselkedeni, jött a drágalátos szovjetbarát Mao bácsi, hódítgatni és népirtogatni kezdett, bekebelezte Tibetet (a szovjetek tűrték, mert úgy voltak vele, úgyis befolyási zónájuk maradt Kína, hát egy kis Tibet ide vagy oda nem lényeges, hogy közben tízezrek meg százezrek pusztultak és lettek földönfutók, az nekik mindigis mellékes apróság volt); egy kis Újgurisztán is belefér (csak az kb akkora mint hazánk), és lecspíték ugyebár azért Mongóliából is a magukét; persze a jobb területeket (ami sokak szerint amúgy a magyarok egyik őshazája), Mandzsúria természetesen szintén csak Kínaé lehetett, mondták ki a Maoisták, miután a császárság utáni első demoratikus ország-vezetőt, Kai-sek-et elüldöztét (aki Tajvanra fészkelte be magát és azt meg is tudta tartani brit ill Nato segítséggel, ami ugyebár mai napig autonóm és Kína részéről vitatott terület, de a nyugat ott van folyamatosan a tengereken harcra készen, hogy Kína nehogy vérszemet kapjon és a tejjel-mézzel folyó kánaán szigetet fizikailag is visszacsatolja, bőven elég baj, hogy nem ismeri el országként és embargó alatt tartja, de Tajvan ezt nem bánja, hiszen 100%-ban támogatja a teljes euroatlanti civilizáció).

De menjünk most már be belső Kínába, ahol él a lakosság többsége, 1,2 milliárd ember. EZEK AZ EMBEREK NEMHOGY JÓMÓDBAN NEM ÉLNEK, HANEM AFRIKAI MÉLYNYOMORBAN... Majdnem Európa lakosságának duplája!!!! Ha ott él valaki, akkor mit lát? Kommunista terrort és zsarnokságot, extrém nyomort, éhezést, katonai diktatúrát, propagandát és terrort; a szovjetkommunizmus minden borzalmát (tehát erre hivatkozva tényleg "nyugodtan" állíthatja magáról Kína hogy bolsevik-kommunista ország; és ez sokaknak tetszik, pl Putyinnak.
Megtört, megfélemlített, agymosott, elbutított, igénytelen, veszteni való nélküli, leállatiasított, nyomorgó tömeg, főleg ilyen nagy létszámú (miközben a legalább 2-szer akkora Oroszország lakossága 150 millió körül van!!!), bőségesen alkalmas hatalmas rabszolga hadsereg felállítására... még örülnek is többnyire, hogy végre fix meló, szállás, kaja van és nincs bizonytalanság (azon nem is gondolkodnak, hogy mi lesz ha tényleg harc lesz)... Kína fel tud állítani egy 500 milliós kb zombi hadsereget olyan emberekből, akikkel nincs probléma, mindent megcsinálnak, amit parancsolnak nekik... Ez volt Brezsnyev, majd Jelcin és most már Putyin aduásza, ez volt Sztálin célja is még orosz földön, csak nem tudta megvalósítani, mert kihalt félig az ország, aztán meg szétesett a birodalma. Azonban a kínaiak szívósabbak és szaporábbak. Ott sikerült elérni egy irtózatos nagy, erre jól alkalmazható tömeget elmebeteg emberiségellenes diktátorok számára. Kínában normális világátlag szinten élő ember NINCS; a kínai, úgymond átlagember, mint írtam, az is nélkülöző szegény, és pár 10 miliós létszámú. A többiek mélyszegénységben vegetálnak... és van egy kevés gazdag (a lakosság számához képest)

Tehát mondja meg pontosan valaki, hogy Kína most szegény vagy gazdag, kommunista vagy kapitalista...? Kicsi vagy nagy? Korrekt vagy sem? (na utóbbira tudjuk a választ... a viág leginkorrektebb országa, még az oroszok is csak pislognak, hiszen minden létező diktatúrával ill maffia országgal bizniszel és szövetkezik; terjeszkedik Afrikában és még sokfelé, ahol fogadják,, nem válogatós... és minden szegény, zsarnoki régióban ahol csak tud, bárkinek boldogan szállít fegyvert, lőszert, üzemanyagot, illetve gyárt bármi illegálisat, amit rendelnek, akár drogot, biofegyvert, szervet, klónt stb) és le is szállítják (számukra) tökéletes biztonságban... Kína gazdagságának kb fele ebből származik és a milliárd föl?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.08 17:08

(összehasonlításként, a németeknél ez az arány 70%, Japánban 80%, USa-ban 60% körül van...) De egy átlagos kínai, aki középszinten él ott, nem vethető össze egy némettel vagy egy japánnal, mert pl egy japán átlagember, vagy éppen egy dél-koreai él úgy, mint egy kínai jómódú!!! Ez sem mindegy tehát. Nyilván e jómódúak közt vannak a gazdagok és szupergazdagok is, arányosan nincsenek sokan, de másfél milliárdos nép esetében, mi a sok meg mi a kevés ugyebár? Tehát kb 10 millió valóban gazdag kínai van, akik luxusban élnek, seggük alatt az új Merci stb... de még ők sem vehetnek Ferrarit vagy Aston Martint, nem laknak szuper kastélyokban, nincs saját felhőkarcolójuk és cégbirodalmuk (max kisebbfajta) és "csak" kellemes luxusvilláik. Ez azért egy Magyarországnyi ember ugyebár, innen nézve sok tehát a gazdag. Onnan nézve, szinte semmi... Többségük Hongkong, Macao és Tajvan lakosa. A szupergazdagok száma 100 ezer körül van, ami viszont tényleg relatív kiugróan sok világszinten, kínai szinten egy falunyi ugyebár hiszen a világ összes szupergazdagja kb 2 millió ember, a kb 8 milliárd emberből (akik közül naponta meghal kb 100 000 a nyomor miatt, csak mellékesen, és ezek közt tízezres számban kínaiak!).
Kína ebben is vezető helyen van. E kb százezer milliárdos közt is van elit. Nyilván a top 10 vagyona az annyi, mint a többieké együtt (a szupergazdag elitből nyilván); A világ top 100 szupergazdagjának listáján legalább 20 kínai ember van már (más kérdés, hogy főleg Hongkong, Taiwan és Macao eloszlásban ugyebár és hogy többségük korrupt, de hát a gazdagoknál ez nem egy ügy ugyebár). A nagy Kínában egy sem él tartósan, max bejár a vállalkozásait (rabszolga telepeit) ellenőrízni néha. A hatalom hamar megtalálná és zsarolni kezdené valamivel. Jobb kint lennia bolsevista Kínából.

Kína jelenlegi létezése, az emberiség egyik legnagyobb szégyene és képmutató hazugsága, bár nem a nyomorult nép tehet róla, hanem a mindenkori elitje ugyebár. Nácizmushoz mérhető! A leg önámítóbb ország. Hiszen azt mondja magáról, mi kommunisták vagyunk (szerintem a legtöbben nem is értik már mit jelent ez), eközben a legextrémebb legszélsőségesebb fényűző és pazarló karvaly-vadkapitalizmus (ami ugyebár elvileg a bolsevizmus ellenkezője); a történelem viharai tették ilyenné nyilván, tehát valójában Kína is csak áldozat. Ha nem a Szovjetúnió szomszédja lenne vagy lett volna, tán minden másképp alakul. Azonban pontosan ahogy Mongólia is, örülhettek hogy nem kebelezte be őket is a sátáni bolsevik szovjet polip (mint ahogy nem sokkal kisebb ázsiai ill európai országokat, mint pl Kazahsztán, Ukrajna stb... simán benyelte...
Mongólia és Kína éppen ki tudott egyezni (ahogy az európai keleti blokk, ha nem is konkrétan a szovjet vezetéssel, hanem már világ nagyhatalmi szinten), hiszen a brit világhatalom ill USA azt mondta, hogy el a kezekkel Kínáról, ha oda be mertek menni, akkor máris indul az újabb világháború, csak a nyugati hatalmak zsarolásának "köszönhető", hogy létezik Kína. A kínai gyarmatok akkor ugyebár megvoltak még és jól profitáltak, de nyilván nem csak ez volt az oka, hanem az, hogy ha egész Ázsiát bekebelezi az őrült szovjethatalom, onnan már nem áll meg és kell neki az egész világ... Sztálin bőven elég őrült volt hozzá. Mongólia meg csaknem lakatlan sivatag volt, azért nem kellett nagyon vitázni (pedig az sem kis ország). A térképen szépen látszik mekkora területeket hány országot bitorolt a Szovjetúnió és még nincs vége, hiszen jó pár régió van, ami követeli a függetlenségét, akár fegyveres gerilla harccal is, és Putyin nem enged (pl Dagesztán és Csecsenföld ugyebár). Nos az úgymond szovjet-kínai kvázi "barátság" innen ered. A legyengült, elszegényedett, kivérze
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.08 17:08

1,4 milliárd lakosú országot senki nem láthat át, főleg nem az, aki ott él... az asott nagyvárost és környezetét ismerheti, meg pár helyet, ahová elutazott és annyi... 1-2%-ot lát az országból, tehát ezen az alapon habzó szájjal okoskodni szánalmas. Mivel tény, hogy hazug zsarnokság, nyilvánvaló hogy eleve az oktatás is hamisítva és torzítva van a tájékoztatás mellett...
Kína ezerarcú ország, több ázsiai nemzet él ott... Eleve Mandzsúria, azaz ugyebár Kelet-Kína (amit a Japánok nagyon akartak egy időben) hosszú időn át másik ázsiai ország volt, és sokkal fejlettebb, gazdagabb, mint a belső Kína...
Voltak olyan idők is mikor a Kínai császárság volt a világ legfejlettebb országa, magas kultúra; sőt az emberiség egyik első komoly civilizációja is Mandzsúriában volt!
A világ legszélsőségesebb országa. Tehát nem lehet rámondani sem azt, hogy szegény és elmaradtott... sem azt, hogy gazdag és fejlett, hisz MINDKETTŐ IGAZ - REGIONÁLISAN... A világ leggazdagabb dollármilliárdosai többsége kínai; a legmodernebb, legfejlettebb, leggazdagabb gigapoliszok jelentős része Kínában van. Régi belső kínai nagyvárosok közt is van már jó néhány, amerikai szintű felhőkarcolós, fejlett szuperváros (más kérdés hogy a külvárosaikban meg bódékban élnek mélynyomorban milliók. Pl Sanghai, Peking ugyebár, de pl Vuhan sem kutya... A kínai kereskedelem és ipar már a világ legnagyobbja, számos gazdasági területen Kína átvette egy ideje a világ vezető szerepét. A világ egyik legnagyobb tőzsdéje Hongkong ugyebár... a világ legnagyoabb kikötői jelentős része is ott van... és nem is sorolom, számtalan szempontból topon van Kína... Láthattuk: leállt, és számos nagyvállalat világszerte szintén le kellett álljon, mert Kínára támaszkodik...
Ez Kína egyik arca...
Azonban bolsevista diktatúra is van egyúttal, szabadság nincs, embertelen kontrol van, minden nagyváros be van kamerázva, az embereket már chip-elik, pontozzák és hasonlók... Kevés kivétellel félelemben élnek a kínaiak, még azok is, akik jólétben élnek. A hazudozás és propaganda átszövi az országot, bár nyilván közbiztonság van, a piti bűnözés igen ritka, mert a zsaru nem szórakozik... De jog előtt egyenlőség nincs, mindent átszövő korrupció van (persze az sem mindenkinek, hanem kb kasztrendszerben), nincs méltányosság és igazságosság, demokrácia meg nyomokban sem. Politikai köpönyegforgatás, pávatánc, mint álatlaában a diktatúrákban, teljesen alap; sosem tudni, hogy most vajön USA barátja-e Kína vagy az oroszoké, vagy éppen az iszlám világé... de az EU-val is nagypályán bizniszel... Hol ide tipeg egyet, hol oda...

A viágon a legnagyobb maffia jellegű nemzetközi bűnözés is már Kínában van. Illegális szállítási- ill kereskedelmi útvonalai behálózzák a bolygót. Már Dél-Amerikát és Afrikát is lenyomták bűnözésben, már csak azért is, mert el is lepték. Tehát ez a másik "érdekessége". hogy szépen fokozatosan, lassan de biztosan, sompolygó vlághódítást folytatnak. Minden országban jelen vannak, nincs komolyabb város már a világon, ahol ne lenne kínai bolt, kínai piac, kínai büfé és étterem, és legfőképp kínai negyed és maffia; és nem egy, nem kettő, hanem megszámlálhatatlan. A világ legnagyobb csempész és feketéző nemzete a kínai. Kb 100 milió kínai él a nagyvilágban hazáján kívül! Kb 100 millióan élnek Kínában jómódban, ami nem kevés, tehát mondhatnánk, hogy nahát milyen gazdag ország. Ha ilyen elitebb környékről ír valaki, akkor okkal hiheti azt, és háborodhat fel, hogy de hát Kína egy szuperjó ország, nagy jólét van.... főleg hogy kap egy jó adag propaganda agymosást is mellé... Csakhogy ez a jómódú réteg (tehát még mindig nem gazdag!), NINCS 10%-A A LAKOSSÁGNAK!!! Hanem Inkább 5%
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.05.08 16:11

@znojmo: Látom nem érted. De nem is baj.
Elmagyarázom.

Az eu-s diktatúra nem megy át nálunk és ez nekik csípi a szemüket, "ezért húztuk ki náluk a gyufát".

Hmmmm?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html