A vírus már decemberben megjelent a közép-kínai Vuhanban, amelynek mintegy 11 millió lakója január vége óta van karanténban. A betegség súlyosságát azonban csak január 20-án ismerték be nyilvánosan, amikor Hszi Csing-pin elnök utasítást adott a felszámolására - írta a Infostart.hu az MTI nyomán.

A Torontói Egyetem intézeteként működő, az információellenőrzésre szakosodott Citizen Lab szerint az olyan általános kifejezések, mint "az ismeretlen vuhani tüdőgyulladás" vagy a "vuhani egészségügyi bizottság" már a járvány első heteitől tabuk voltak több kínai internetes alkalmazásban.

December vége és február közepe között a Citizen Lab több mint 500 blokkolt kulcsszót és mondatot talált a YY élő videómegosztó portálon és az igen népszerű WeChat üzenetküldő alkalmazáson. Egyes cenzúrázott szavak később hivatalossá vált értesülésekre vonatkoztak, mint például a vírus emberről emberre terjedésére.

A Citizen Lab megfigyelései szerint február 14-én például a "tüdőgyulladás", "a betegség megfékezése és megelőzése", a "vírus" és az "orvosi folyóirat" szavakat tartalmazó üzeneteket cenzúrázták.