Sokkoló jóslattal állt elő Freya Beamish, a Pantheon Macroeconomics kutatóintézet és tanácsadó cég ázsiai gazdasággal foglalkozó vezető elemzője. Szerinte a kínai gazdaság növekedése az első negyedévben éves összehasonlításban két százalékra lassulhat - idézte a szakértőt a CNBC. A járványban megbetegedettek száma február első napjaira meghaladta a 20,4 ezret, a halesetek száma 425 volt.

A koronavírus gyors terjedése egyre aggasztóbb gazdasági következményekkel jár, ahogy a vállalatok kezdik megérezni a csökkenő kereslet hatását, miután a karanténokkal és a gyárleállásokkal gyakorlatilag a kínai gazdaság motorja kezdett köhögni. Beamish arra számít, hogy 2020 első negyedévében visszaesik a GDP 2019 utolsó negyedéhez képest, miután már akkor is lassult a gazdaság. Így csökkenhet minimálisra az bővülés 2019 első negyedével összahasonlítva.

Lassuló lassulás

Abban a 24 tartományban, régióban és megyében termelték meg tavaly a kínai GDP 80, illetve az export 90 százalékát, amely legalább február 10-éig kiesik a termelésről - derül ki a CBNC számításaiból, amelyet a Wind Information adatszolgáltató adataira alapoztak. Ennek ellenére a pekingi kormány hivatalos álláspontja szerint az első negyedévben mért év/éves növekedés öt százalék körül alakulhat, mivel a járvány miatt egy százalékponttal alacsonyabb lesz a tervezett hat százaléknál. A hivatalos 2019-es éves GDP-növekedési adat 6,1 százalék volt.

A szakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az átlag elfedi azt a körülményt, hogy az év végére elveszhetett a lendület. Ez azt jelenti, hogy az év/éves gazdasági növekedés akkor már csupán 3,8 százalék lehetett - ezt a tempót fékezi tovább a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági következményei. Ennek alapján adják azt a becslést, hogy két százalékra eshet a GDP-növekedési tempó, ami tekintetbe véve a kínai gazdasági több évtizede óta tartó szárnyalását, sokkoló jóslat.

*

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.