Az evakuáltakat két hétre egy, a nyugat-szibériai várostól mintegy 30 kilométerre található szanatóriumban kialakított, dupla kerítéssel körbevett, a nemzeti gárda egységei által őrzött rehabilitációs központban helyezik el - írja az MTI.

Hivatalos bejelentések szerint az Oroszországba szállított embereken több vizsgálatot is végeztek, de egyiküknél sem állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

A járványügyi szakembereket és orvosi felszerelést is szállító katonai gépekre felszálltak közül 128-an orosz állampolgárok, de vannak közöttük fehérorosz, kazah, örmény és ukrán állampolgárok is.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdai közlése szerint Oroszországban továbbra is két olyan - kínai állampolgárságú - személyt tartanak számon, akik 2019-nCoV típusú koronavírussal fertőződtek meg. Betegségük lefolyása enyhe, szervezetükből vakcina kifejlesztéséhez szükséges élő vírust nem sikerült kinyerni.

A fertőzöttek egyikét egyébként éppen abban a Tyumeny megyében azonosították, ahol a Kínából elszállított oroszokat karanténba helyezték.
Oroszország több városából védőmaszk-hiányról számoltak be sajtójelentések.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a szerdai kormányülésen azt javasolta, hogy fosszák meg a működési engedélyüktől mindazokat a gyógyszertárakat, amelyek a koronavírusra hivatkozva megemelték az egyéni védőeszközök árait. Putyin szerint néhány patika bezárása nem érződik meg az Oroszország gyógyszerellátáson. Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy forródrótot hoztak létre az új kínai koronavírus terjedésével kapcsolatossal kapcsolatos tájékoztatás, valamint a helyzettel visszaélő gyógyszertárak beazonosítására.

Oroszországban szerdán megtiltották a Kínából elindult utasok átutazását.

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.