Koronavírus: brit tüdőrákosok tömegei halhattak meg téves covid-diagnózis miatt

A koronavírus-járvány kezdete óta a tüdőrákkezelésekre várók harmada meghalt és az új diagnózisok száma is drámaian visszaesett Nagy-Britanniában, miután a háziorvosok sok esetben covidra gyanakodva otthonmaradásra biztatták betegeiket, további vizsgálatokra küldés helyett - írja az InfoStart egy felmérésre hivatkozva.
Szepesi Anita, 2020. október 25. vasárnap, 09:00
Fotó: Getty Images

A koronavírus jellemző tünete a köhögés - akárcsak a tüdőráké, ami sok tüdőrákos életébe került. Egy jelentés szerint a koronavírusos esetek gyakori előfordulása miatt a háziorvosok sok esetben diagnosztizálhattak félre betegeket, akiknek köhögése rák eredetű volt, ám ők a covidra gyanakodva annyit mondtak nekik: maradjanak otthon.

A tavaszi karanténidőszakban az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik - derül ki a portál cikkéből.

David Baldwin professzor, a Nottinghami Egyetem légzőszervi specialistája a Sky Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta:

A tüdőrákkal kezelteknek már legalább egyharmada meghalt a pandémia kezdete óta.

A szakember szerint egyes esetekben nem ismerték fel, hogy tüdőrákkal állnak szemben, máskor koronavírusos halálként könyvelték el azt, amit tumor okozott.

Sir Mike Richards, a szigetország onkológiai intézetének korábbi vezetője szerint a betegek egy része addig maradt otthon köhögéssel, amíg állapota jelentősen súlyosbodott. Ennek eredményeképp nagy mértékben megnőtt a tüdőrák késői szakaszában orvosi segítségért fordulók száma.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Termesz, 2020.10.25 18:55

Elvileg a Covid gyanú kb. 3 hetes késlekedést okozhat más betegségek diagnosztikájában - ha egyébként normálisan MŰKÖDIK az egészségügy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.25 11:39

Ez aztán egy hiteles forrás...köhögött tavasszal és meghalt kora ősszel...beszarás!
Ez a COVID mindent visz!
Főleg a napi.hu agyát ami nem is volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html