Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reményét fejezte ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere, hogy a pénteken és szombaton Brüsszelben tanácskozó uniós tagállami vezetők megállapodásra jutnak a következő, 2021 után érvényes hétéves EU-költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagról - írja az MTI.

A megállapodás létrejötte döntő jelentőségű az unió hitelessége szempontjából - mondta Roth a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek szerdai videókonferenciáját követően tartott berlini online sajtótájékoztatóján.

Jól jön a segítség

szerdai tanácskozás azt mutatta, hogy uniós csúcs középpontjában a helyreállítási alap részösszegei állnak majd. Vannak tagországok, amelyek a vissza nem térítendő támogatásokra, mások a hitelekre összpontosítanának, ami a tárgyalások egyik legnehezebb kérdését jelenti - közölte Roth.

"Az idő sürget. A világjárvány súlyosan károsította gazdaságainkat és társadalmainkat, ezért mihamarabb a leghatározottabb fellépésre van szükség."

Szavai szerint a szerdai vita segített felmérni, hogy a tagállamok miként tekintenek a hét második felében tervezett uniós csúcstalálkozó remélt eredményeire. Noha továbbra is nagyon nehéz kérdéseket kell megoldani, a tagországok mindegyike elkötelezett egy átfogó közös uniós megállapodás elérése mellett, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy erőteljesebben lépjen fel a válság megoldása érdekében. Amellett, hogy sikeresen küzdjön meg a válság közvetlen, valamint hosszú távú következményeivel - közölte a német miniszter.

Közös Európa, közös felelősség

Roth reményét fejezte ki, hogy a tagországok nemzeti érdekeik képviselete mellett képesek lesznek közös európai megoldáson fáradozni az Európai Unió egységének erősítése érdekében. Az uniós pénzek körüli tárgyalások mellett ugyanis olyan fontos témákban is közös nevezőre kell jutni, mint például a jogállamiság, a társadalmi és gazdasági felzárkóztatás, az egészségügy, az éghajlatvédelem és a digitális átalakulás.

Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos brüsszeli online sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a hét végén megállapodás szülessen a költségvetésről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról. A megállapodás az unió hitelességét állítja vissza és reményt ad még mindig Európa előtt tornyosuló kihívások kezeléséhez a következő hónapok alatt.

Az Európai unió tagországainak vezetői személyes részvétel mellett tervezett brüsszeli, pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Bizottság által javasolt következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagról vitáznak.

Válságcsomag

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott, hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek között abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ami az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

Az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönözné. A bizottság tervei szerint az alap költségvetésének nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne - írta az MTI.