Svédországba jelenleg nem léphetnek be a mezei utazók Dániából és Nagy-Britanniából, és a skandináv ország rendőrsége nem megy a szomszédba a szigorúságért, ha be kell tartatni az egyelőre december 22-étől január 21-éig érvényben lévő szabályt - derült ki az onet.pl cikkéből. A svéd hatóságok jelentése szerint a dán határon elfogtak 168 lengyelt, akik svéd területre akartak jutni.

A rafinált érkezők a legkülönbözőbb módon akartak belépni a hófedte svéd vidékre. Voltak akik a dán Kastrup repülőtérről autóval, illetve vonattal az Oresund hídon keresztül próbálkoztak ezzel, mások. Koppenhágából Malmőbe vagy Helsingborg környékére igyekeztek, közülük egyesek tovább akartak menni Norvégiába.

Nem kizárólag lengyelek próbálták megkerülni a szabályokat tudatlanságból vagy szándékosan. A sajtóbeszámolók idézik a helsingborgi rendőrség szóvivőjét, aki elmondta, hogy határon összesen négyezer személyt tartóztattak fel, akik megszegték volna a korlátozást. A lengyelek közöttük nagy csoportot alkottak. Jó lenne, ha még az utazás előtt megismernék az új szabályokat - javasolta a rendőrségi közeg.

Az országba a svéd állampolgárságú hazatérőket beengedik. Rajtuk kívül azok a nem svéd állampolgárok juthatnak be, akiknek érvényes és családilag dokumentált okuk van az utazásra. A tilalom nem érinti a szállítási szektor dolgozóit, a diplomatákat és családtagjaikat, illetve a nemzetközi szervezetek alkalmazottait és az állandó svédországi tartózkodásra jogosult személyeket.